NavMenu

Međunarodna oznaka Safe travels garantuje bezbjedna putovanja - U CG sigurni nacionalna avio-kompanija, 28 hotela i agencija

Izvor: Pobjeda Ponedjeljak, 30.11.2020. 10:53
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Сергей Петров)
Oznaka Safe travels dodijeljena je za 29 privrednih subjekata, uglavnom hotela, nekoliko turističkih agencija, kao i nacionalnoj avio-kompaniji Montenegro Airlines, dok je u toku procedura za još jedan broj subjekata koji su dostavili prijavu, kazali su Pobjedi iz Nacionalne turističke organizacije, dodajući da je veliko interesovanje turističke privrede za korišćenje ove oznake.

Sigurnost

Svjetski savjet za turizam i putovanja (WTTC) koji predstavlja globalni privatni sektor putovanja i turizma, dodijelio je Crnoj Gori međunarodnu oznaku za sigurna putovanja Safe travels. Riječ je o posebno dizajniranoj oznaci, usljed zdravstvene krize kovid-19, koja putnicima omogućava da prepoznaju destinacije i kompanije širom svijeta koje su usvojile globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite, kao važan preduslov za sigurna putovanja.

Kako su Pobjedi kazali iz Nacionalne turističke organizacije u skladu sa globalnim protokolima WTTC potvrđeno je dodjeljivanje ove oznake, što je u datim okolnostima vrlo važan korak za dobijanje povjerenja turista, oporavak i održiv razvoj ove grane koja je od strateške važnosti za ekonomiju zemlje.

- Ovo je veoma važno da bi se sigurnosni protokoli i mjere koje je donio Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa nadležnim institucijama u resoru turizma sproveli, kako bi boravak turista u našoj zemlji učinili što ugodnijim i kako bi zaštitili zdravlje svih turista - kazali su iz NTO.

NTOCG je nosilac za dodjelu oznake u Crnoj Gori, a za korišćenje se mogu prijaviti svi zainteresovani učesnici sektora turizma kao što su hoteli, restorani, avio-kompanije, turoperatori, pružaoci usluga prevoza, aerodromi i drugi, naravno, uz obavezan uslov da ispunjavaju i sprovode standarde definisane zdravstvenim protokolima.

- Korišćenje oznake Safe travels je besplatno, a među aktuelnim nosiocima su i mnoge druge evropske zemlje poput Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Islanda, Portugalije, Turske, Ukrajine, kao i pojedine pokrajine Austrije, Rusije, Španije i Velike Britanije, ali i turističke destinacije na američkom, afričkom i azijskom kontinentu - kazali su iz NTO.

Iz ove organizacije ističu da u Crnoj Gori postoji veoma veliko interesovanje turističke privrede za korišćenje oznake Safe travels, što je naročito značajno s aspekta podizanja kvaliteta turističkog proizvoda, ali i vidljivosti pojedinačnih subjekata kao korisnika oznake.

- Imajući u vidu aktuelnu zdravstvenu situaciju sa kojom se suočava cijeli svijet, ova oznaka može biti moćan marketinški alat jer je, kako inostranoj turističkoj privredi, tako i turistima, više nego ikada, bezbjednost na prvom mjestu, a upravo oznaka Safe travels ukazuje na to da turistički subjekat primjenjuje higijenske i zdravstvene preporuke, mjere i protokole - kazali su iz NTO.

Oni vjeruju da oznaka Safe travels ima i edukativni karakter na način što se kroz provjeru uslova za njeno dobijanje, podiže svijest turističkih djelatnika o primjeni protokola, preporuka i mjera, a drago nam je, kažu, što na terenu vidimo da je crnogorska turistička privreda otvorena za unapređenje svog poslovanja u svakom segmentu, naročito kada je u pitanju bezbjednost gostiju.

- Kako bismo osigurali bezbjednost turista koji dolaze u Crnu Goru, formirana je Komisija za dodjelu i kontrolu oznake Safe travels koju, osim predstavnika Nacionalne turističke organizacije, čine predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Instituta za javno zdravlje, Uprave za inspekcijske poslove, Privredne komore i Agencije za civilno vazduhoplovstvo - kazali su iz NTO napominjući da je Komisija za proteklih mjesec, na osnovu prijava i izvršenih provjera dodijelila pravo na korišćenje ove oznake za ukupno 29 privrednih subjekata, uglavnom hotela, nekoliko turističkih agencija, kao i nacionalnoj avio-kompaniji Montenegro erlajnz, dok je u toku procedura za još jedan broj subjekata koji su dostavili prijavu.

Interesovanje

- Najveće interesovanje pokazali su učesnici turističke privrede iz primorskih opština, Podgorice, Nikšića, Kolašina, Mojkovca i Žabljaka. Nadamo se da će broj korisnika rasti iz dana u dan, čime ćemo pokazati da smo odgovorni kao destinacija i da nam je bezbjednost turista, ali i svih građana na prvom mjestu - mišljenja su naši sagovornici iz NTO.

Oni objašnjavaju da je procedura dobijanja oznake Safe travels za hotele i druge objekte za pružanje usluge smještaja, hrane i pića podrazumijeva nekoliko koraka.

- Po iskazanom interesovanju, predstavnik NTO zainteresovanom subjektu dostavlja na uvid zdravstvene i higijenske protokole zavisno od djelatnosti koju obavlja, nakon čega slijedi popunjavanje prijave i dostavljanje prateće dokumentacije o obavljanju djelatnosti. Nakon toga je predviđen dolazak Komisije u objekat radi provjere ispunjenosti uslova. Ukoliko su ispunjeni uslovi, potpisuje se sporazum za dodjelu oznake Safe travels, po osnovu kojeg zainteresovani subjekat dobija pravo na korišćenje logoa Safe travels - objašnjavaju iz NTOCG.

Upozoravaju takođe da kako bi se zdravstvena bezbjednost zadržala i održao kontinuitet primjene definisanih sigurnosnih protokola, Komisija vrši povremene nenajavljene kontrole, te se u slučaju kršenja uslova, oduzima pravo na koriščenje oznake.

- Takođe, turističke agencije, turoperatori i organizatori avanturističkog turizma mogu aplicirati za dobijanje oznake što podrazumijeva sličnu proceduru, uz obavezu poštovanja šireg spektra globalnih protokola, kao i dokaz da se i njihovi partneri pridržavaju istih. U ovom slučaju nenajavljenim posjetama Komisija kontroliše kako samog nosioca oznake tako i njegove partnere sa liste koju prilaže u svojoj izjavi - poručili su na kraju iz NTOCG.

Oporavak turizma na siguran i bezbjedan način

- Sprovođenje i poštovanje zdravstvenih mjera predstavlja imperativ širom svijeta – kaže za Pobjedu direktorica NTO Željka Radak-Kukavičić.

- Očekujemo da će kroz ovu inicijativu biti ostvarena intenzivnija saradnja između privatno-javnog sektora na planu zaštite zdravlja turista i sticanja njihovog povjerenja, koja će doprinijeti oporavku turizma i omogućiti nastavak njegovog razvoja na siguran i bezbjedan način - istakla je direktorica Nacionalne turističke organizacije.

Sigurni Hilton, Splendid, Luštica Bay, Maestral, Centrevile…

Oznaku Safe Travels u Podgorici dobili su hoteli: CentreVille Hotel & Experiences, Hilton Podgorica Crna Gora, vocoTM Podgorica, Ramada, nacionalna avio-kompanija Montenegro Airlines i turoperator Venntour.

U Budvi oznaku su dobili hoteli: Splendid /Montenegro Stars, Montenegro/Montenegro Stars, Blue Star/Montenegro Stars, Vila Lavanda, hoteli Budva, Maestral, Bracera, Ami.

U Kotoru zdravstveno sigurni hoteli su: Bokeljski dvori, Galia, Blue Kotor Bay , Amfora/Casa Del Mare, Vizura/Casa Del Mare, Huma Kotor Bay, dok su u opštini Tivat sigurni The Chedi Luštica Bay, Regent Porto Montenegro, a u Baru Apartman Montenegro.

U Ulcinju oznaku Safe travel dobila je Palata Venezia, a u Herceg Novom hoteli: Iberostar Bijela Park, Iberostar Bijela Delfin4, Iberostar Selection Kumbor, Mediteraneo/Casa Del Mare, Blanche/Casa Del Mare.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.