NavMenu

Zabrana upotrebe uglja u Kantonu Sarajevo od novembra 2021.

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 30.11.2020. 08:20
Komentari
Podeli

(Foto: Dziobek/shutterstock.com)
Iz Vlade Kantona Sarajeva su najavili da bi od novembra sljedeće godine trebalo da bude zabranjena upotreba uglja.

Kanton Sarajevo pokrenuo je izradu Akcionog plana strategije ograničenja korištenja čvrstih goriva za period 2021-2031. godina.

Odluka o izmjenama i dopunama odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, koju je donijela u četvrtak Vlada KS, obavezuje da se Akcionim planom utvrdi i zabrana posjedovanja i korištenja uglja u individualnim i kolektivnim objektima za stanovanje, te privrednim i objektima društvene infrastrukture na području KS, navedeno je u saopćenju vlade.

- Akcionim planom će biti jasno definisano ko, šta i u kojem vremenskom periodu treba uraditi kada je riječ o moratoriju na korištenje čvrstih goriva. U prvom redu se to odnosi na zabranu posjedovanja i korištenja uglja, dok će se neke druge mjere uvoditi postepeno, s obzirom da je riječ o desetogodišnjem planu. Ukoliko se ispoštuju sve mjere iz Akcionog plana, zabrana posjedovanja i korištenja uglja uvodi se od 1. novembra 2021. godine - naveo je ministar prostornog uređenja građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić.

Plan će utvrditi i iznos finansijskih sredstava za subvencioniranje i dinamiku realizacije obaveza u vezi sa moratorijem korištenja uglja.

Kako je obrazložio ministar Kapidžić, u izradu i implementaciju Akcionog plana bit će uključeni svi organi i institucije u Kantonu Sarajevo, pod rukovodstvom stručne komisije koju će formirati Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Zaduženi su svi organi i institucije u KS da pristupe stvaranju pravnih pretpostavki za ograničenje korištenja čvrstih goriva, a koje se prije svega odnose na iniciranje izmjena i dopuna odgovarajućih zakonskih i podzakonskih propisa na nivou FBiH, ali i izmjene i dopune, kao i donošenje novih propisa u Kantonu Sarajevo.

Kako je navedeno, posebno treba voditi računa da se utvrde dodatne nadležnosti inspekcije i Ministarstva unutrašnjih poslova KS u vezi nadzora nad primjenom mjere zabrane posjedovanja i korištenja uglja.

Vlada će donijeti odluku o zabrani posjedovanja i korištenja uglja, nakon što se ispoštuju mjere iz Akcionog plana, navedeno je u saopćenju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.