NavMenu

Rekonstrukcija Trga nezavisnosti koštaće gotovo 12,4 mil EUR - Idejnim rješenjem planirana i podzemna garaža sa 737 parking mjesta

Izvor: eKapija Nedjelja, 29.11.2020. 15:31
Komentari
Podeli
(Foto: Glavni grad Podgorica)
Okvirna procijenjena vrijednost rekonstrukcije Trga nezavisnosti je gotovo 12,4 mil EUR, a namjera glavnog grada je da obezbijedi optimalnan način finansiranja ovog projekta, tako da to građane Podgorice ne košta nijedan euro, rekao je gradonačelnik Ivan Vuković na konferencijia za novinare koja je održana povodom predstavljanja rezultata međunarodnog konkursa za izbor idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga nezavisnosti.

Kako je istakao, cilj je da se centar grada pretvori u pješačku zonu, zonu za bicikliste, ali i da se animira biznis zajednica, i stvore se pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta.

- Trgu nezavisnosti nedostaju sadržaji koje obično nalazimo na glavnim gradskim trgovima evropskih i svjetskih gradova. Kao gradska uprava zacrtali smo cilj da pokušamo da promijenimo to stanje pa smo prethodnih godina pokušavali da glavnom gradskom trgu udahnemo novi život različitim manifestacijama, iako svjesni da to nije dugoročno rješenje tako da smo u budžetu za ovu godinu opredijelili značajna sredstva za međunarodni konkurs za novo idejno rješenje glavnog gradskog trga - ocijenio je Vuković, dodajući da i pored rekonstrukcije trga 2006. godine taj prostor nije zaživio na pravi način zbog čega je i raspisan međunarodni konkurs za njegovu rekonstrukciju.

Gradonačelnik je, kako je saopšteno iz PG Biroa, konstatovao i da je procesom međunarodnog konkursa upravljao vrlo referentan žiri koji čine vodeći ljudi struke iz Crne Gore i regiona.

- S ponosom možemo da konstatujemo da smo dobili značajan broj predloga i rješenja i da je žiri na bazi detaljne analize donio odluku o prva tri rangirana rješenja, dva otkupa i tri pohvale rada - saopštio je Vuković.

Naglasio je da je pobjedničko rješenje izvanrednan izbor, kojim je, između ostalog planirana podzemna garaža sa 737 parking mjesta, što je 200 parking mjesta više nego što trenuto imamo u centru grada, novo zelenilo i komercijalni sadržaji.

- Ovo je veliki uspjeh, jer idemo ka tome da se centar grada pretvori u pješačku zonu i zonu za bicikiste, a dodatno moramo naći rješenje da animiramo preduzetnike da u centru otvore svoje biznise - pojasnio je gradonačelnik, navodeći da su planirani i poslovni prostori na nivou -1, te da se time otvaraju nove šanse za biznis i zapošljavanje.

Predsjednik žirija arhitekta Nikola Drakić je istakao da se u dijelu grada preko Morače napravio veliki iskorak u izgradnji i razvoju infrastrukture i da se u tom smislu mora pratiti ravnoteža sa centrom grada naglašavajući da je u tom dijelu najvažnije da se rekonstruiše glavni gradski trg.

Obrazlažući odluku žirija Drakić je konstatovao da je prvonagrađeni rad funkcionalno i estetski najbolje iskoristio prostor i da u sebi sadrži najbolje objedinjeno racionalno, estetki i funkcionalno rješenje.

Glavni državni arhitekta Dragan Vuković kao član žirija je saopštila da je žiri formalno jednoglasno donio odluku za pronagrađeno rješenje i da su odlučivale nijanse između prva dva rada, dodajući da su dva od četiri predstavnika prvorangiranog rješenja iz jednog od svjetski najvećih i najpoznatijih arhitektonskih biroa, ali da bi jednako bio zadovoljan i da se radilo o studentima arhitekture.

Članovi žirija arhitekte iz Zagreba Saša Begović i Beograda Milan Đurić putem skajpa su se uključili na press konferenciju.

Prema riječima Begovića pobjednički rad predstavlja najkvalitetnije rješenje na svim nivoima kojim se dobija novo središte javnog života u Podgorici i na neki način od svih radova nudi sve programske elemente trga kombinacijom dosta klasičnih i savremenih formi.

- Prema okolini, svim zgradama, fleksibiknosti trga. Rad je vrlo jasan i artikulisan. Ima te dvije tribine. Definitvno najbolje je riješen podzemni dio prema zgradi Beka. Tu su savremeni elementi, pristupačnost sa svih strana. Voda je jedan od scenarija koje se može napraviti tu. Ovaj rad ima energetsku i ekološku zanimljivu stvar koje pokriva. Mislim da će ovo biti izuzetan trg - rekao je Begović.

Milan Đurić je istakao da pobjedničko idejno rješenje donosi glavnom gradu novu simboliku, što i suštinski mijenja karakteristiku prostora i grada u cjelini. Đurić je objasnio da pobjedničko idejno rješenje Trga nezavisnosti, sadrži jasno racionalno saobraćajno rješenje i time je uspostavljen novi sloj ekoloških elemenata koji su na značajnom nivou unaprijeđeni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.