NavMenu

Potpisan Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju VE Grebak kod Nevesinja - Vrijednost investicije 132,2 mil KM

Izvor: eKapija Subota, 28.11.2020. 10:58
Komentari
Podeli

(Foto: ekapija.com)
Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i izvršni direktor privrednog društva VE Grebak iz Nevesinja Miralem Čampara potpisali su u petak (27. novembar 2020. godine) u Banjaluci Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju vjetroelektrane Grebak na području opštine Nevesinje.

Predmetnim Aneksom instalisana snaga ove vjetroelektrane je povećana na 66 MW, dok procijenjena ukupna vrijednost investicije za realizaciju projekta iznosi 132.214.108 КM, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kako je navedeno, Aneks ugovora potpisan je zbog toga što je od vremena podnošenja zahtjeva za dodjelu koncesije do danas došlo do tehnološkog napretka i značajne promjene u proizvodnji vjetroturbina s obzirom na instalisanu snagu i njihovu efikasnost, tako da se znatno povećala snaga vjetroelektrane po jednom stubu.

Iz tog razloga, otvorila se mogućnost povećanja instalisane snage vjetroelektrane, a samim tim i povećanja proizvodnje električne energije na ovoj lokaciji, što je veoma značajno za Republiku Srpsku, a posebno za lokalnu zajednicu, koja će po tom osnovu, putem koncesione naknade koju će plaćati koncesionar, imati niz pozitivnih efekata.

Кoncesionar će, nakon izgradnje vjetroelektrane, u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055КM/kWh, od čega će 95% sredstava biti usmjereno u budžet Opštine Nevesinje.

Đokić je istakao da je od velike važnosti to da u Republiku Srpsku dolaze nove investicije i da je nosilac ove velike investicije reprezentativan i respektabilan partner koji može da realizuje i druge investicije na našem prostoru. On je naglasio da će ovaj projekat zasigurno pokrenuti i druge značajne projekte u Republici Srpskoj, kojim će se povećati bilans obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji električne energije.

Investitori su se zahvalili Đokiću na izuzetnoj saradnji, istakavši da su za realizaciju ovog projekta imali veliku institucionalnu podršku, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou.

Radovi na vjetroelektrani Grebak će početi u prvoj sedmici sljedećeg mjeseca, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Opština Berane će staroj sportskoj dvorani pod Jasikovcem vratiti stari izgled - Uskoro tender za glavni projekat

Staroj sportskoj dvorani, onoj pod Jasikovcem, koja se urušila još prije dvanaest godina, Opština Berane će vratiti potpuno identičan stari izgled, po kojem je bila prepoznatljiva na prostorima čitave bivše Jugoslavije. To je Portalu RTCG kazala sekretarka Sekretarijata za privredu, razvoj i investicije, Maja Đurišić, najavljujući vrlo brzo tender za glavni projekat. Ona je objasnila da bi svako drugo rješenje značilo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.