Izvor: Tanjug | Subota, 28.11.2020.| 11:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Njemačka će zabraniti plastične kese u maloprodaji od 2022. godine

Ilustracija
Ilustracija (Foto: GLRL/shutterstock.com)
Njemački parlament, Bundestag, izglasao je zakon o zabrani plastičnih kesa u maloprodaji od 2022. godine, s tim da će i dalje biti dozvoljene tanke plastične kese za pakovanje voća i povrća.

Zabrana se odnosi na plastične kese s debljinom između 15 i 50 mikrometra, pri čemu se radi o standardnim kesama koje se koriste u maloprodaji, prenijela je agencija Hina.

Od zabrane su izuzete plastične kese za pakovanje voća i povrća, kao i plastične kese od debljeg materijala, namijenjene višekratnoj upotrebi.

- Plastična kesa je sinonim bespotrebnog trošenja resursa - rekla je ministarka za zaštitu životne sredine Svenja Šulc iz Socijaldemokratska partije.

Organizacija za zaštitu životne sredine WWF je pozdravila zabranu plastičnih kesa u Njemačkoj, ali je istovremeno saopštila kako ove zabrana ima "samo simboličnu težinu".

- Manje od 1% potrošnje plastike u Njemačkoj otpada na plastične kese - piše saopštenju WWF.

I stranka Zeleni je u parlamentu podržala zakon, ali smatra da time trend upotrebe jednokratnog pakovanja nije zaustavljen.

Opozicione stranke Alternativa za Njemačku i Liberalno-demokratska stranka glasale su protiv zakona, jer smatraju da se radi o nepravednoj mjeri za njemačku maloprodaju, bez vidljivog učinka po životnu sredinu, tumačeći da se to odnosi samo na njemačku trgovinu, dok ostale zemlje EU nisu pogođene tim zakonskim mjerama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.