NavMenu

Mjere podrške turističkom sektoru - Za subvenciju kamata na kredit 20 mil EUR od IRF-a

Izvor: eKapija Subota, 28.11.2020. 10:08
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Za mjeru "Subvencija kamate na kredit za likvidnost i obrtna sredstva" predviđeno je obezbjeđenje kreditne linije kod Investiciono razvojnog fonda u iznosu do 20 mil EUR kreditnih linija, dok bi subvencija kamatne stope na odobrene kredite bila obezbijeđena iz tekuće budžetske rezerve, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Naime, Vlada je bez održavanje sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova, usvojila informaciju o mjerama namjenjenim sektoru turizma u okviru trećeg paketa socio-ekonomskih mjera - kratkoročna mjera "Subvencija kamate na kreditne linije za likvidnost i obrtna sredstva". Iz Vlade podsjećaju da je usljed negativnih kretanja u turističkom sektoru, uzrokovanih pandemijom virusa Covid-19, Vlada usvojila treći paket pomoći u okviru kojih su kreirane kratkoročne i dugoročne mjere podrške turizmu.

- Tim povodom, Ministarstvo finansija je ukazalo da je do kraja godine potrebno obezbijediti sredstva u iznosu od 100.000 EUR koja su raspoloživa kod Ministarstva održivog razvoja i turizma. Sredstva bi bila obezbijeđena uz subvenciju 80% kamate, a najviše do 3% kamatne stope, tokom trajanja grejs perioda - saopšteno je.

U informaciji se navodi da je za mjeru "Subvencija kamate na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka" javni poziv objavljen 18. avgusta, po kojem je omogućeno zainteresovanim fizičkim licima, privrednim društvima i preduzetnicima da ostvare pravo na subvenciju kamate tokom grejs perioda, datog prilikom reprograma postojećih namjenskih kredita za turizam i ugostiteljstvo, koji su ostvareni kod poslovnih banaka i Investiciono razvojnog fonda. Javni poziv otvoren je do 31. decembra 2020. godine, a za realizaciju ove mjere Vlada je u septembru odobrila sredstva u iznosu od 6.000.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.