Izvor: Tanjug | Petak, 27.11.2020.| 11:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Globalne berze se drže blizu rekordnih nivoa

Ilustracija
Ilustracija (Foto: SergeyP/shutterstock.com)
Azijske berze su se zadržale danas blizu rekordnih nivoa, pri čemu su investitori balansirali između ponovnog osjećaja pesimizma u vezi sa dugo očekivanom vakcinom protiv koronavirusa i nada da će se neke ekonomije azijskog regiona oporaviti brže od zapadnih rivala.

Globalni indeks svjetskih berzi MSCI danas je u plusu za 0,08%, što je neznatno ispod maksimuma koji je u jednom trenutku dostigao tokom jučerašnjeg trgovanja.

Istovremeno, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, zanemarljivo je skliznuo držeći se i dalje blizu najvišeg nivoa u svojoj istoriji, koji je dotakao ove nedelje, izvještava Reuters.

Australijske akcije su potonule za 0,53%, nakon što je Kina uvela carine na australijsko vino, što će vjerovatno pogoršati diplomatski spor između Pekinga i Kanbere, navodi britanska agencija.

Japanski indeks Nikei je ojačao za 0,33% tokom volatilnog trgovačkog dana, dok su akcije na berzama u Kini napredovale za 0,13%, posle objave podataka koji pokazuju da su profiti kineskih industrijskih preduzeća porasli najbržim tempom od početka 2017.

Južnokorejske akcije su takođe registrovale porast za 0,27%.

Na Vol Strutu, indeks akcija na terminskom tržištu S&P 500 e-mini spustio se za 0,09%. Američka finansijska tržišta bila su zatvorena u četvrtak zbog praznika Dan zahvalnosti, a trgovanje će djelimično nastaviti kasnije danas.

Evropski indeks fjučersa Euro Stoks 50 bio je jutros, prije zvaničnog otvaranja berzi, u padu za 0,26%, njemački DAKS fjučersi su oslabili za 0,24, a londonski FTSE fjučersi za 0,22%, što nagovještava mlak početak evropskog trgovanja.

Na valutnim berzama, evro, koji se trgovao za 1,1924 USD na poslednjoj sesiji, danas bilježi neznatno kretanje, jer većina trgovaca valutama iščekuje dodatno ublažavanje monetarne politike Evropske centralne banke sledećeg mjeseca.

Dolarski indeks je pao na najniži nivo prema korpi rivalskih valuta u poslednjih više od dva mjeseca, dodaje Reuters.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.