NavMenu

Montenegro Airlines dobija od slovenačke Vlade više od 45.000 EUR pomoći

Izvor: Mina Petak, 27.11.2020. 10:42
Komentari
Podeli
(Foto: Jelena Đelić)
Avio-kompanije, njih osam koje saobraćaju prema Sloveniji, među kojima je i crnogorski Montenegro Airlines (MA), dobile su od slovenačke Vlade pomoć u ukupnom iznosu od 985.320 EUR.

MA je dobio podršku od 45.450 EUR, pišu Vijesti.

Slovenačko Ministarstvo za ekonomski razvoj i tehnologiju raspisao je prvi tender za pomoć kompanijama koje namjeravaju da u narednoj godini lete dva puta sedmično ka toj državi.

Slovenija nema nacionalnog avio-prevoznika.

- Lufthansa će dobiti 371,04 hiljade EUR, Air France 176,16 hiljada, Turkish Airlines 148,53 hiljade, Air Serbia 98,13 hiljada, Wizz Air 80,34 hiljade, MA 45,45 hiljada, LOT Polish Airlines 43,62 hiljade i Swiss International Air Lines 22,05 hiljada - prenosi portal Ex Yu Aviation (EYA).

Easy Jet je diskvalifikovan bez objašnjenja slovenačkog Ministarstva zašto ta kompanija nije ispunila uslove.

MA je u julu i avgustu od crnogorske Vlade dobio 35 mil EUR, a stopirana je primjena posebnog lex specialisa koji predviđa pomoć u ukupnom iznosu od 155 miliona.

Buduća vlada će odlučivati šta će da radi sa državnim avio-prevoznikom, čiji je opstanak pod znakom pitanja.

Prema prvobitnim tenderskim uslovima slovenačkog resora, trebalo je da prevoznici obavljaju najmanje dva leta sedmično do Slovenije između 30. marta i 30. septembra ove godine da bi imali pravo na pomoć. Potom je Vlada te države promijenila pravila pa se subvencije daju onima koje su u ovoj godini imale letove ili će ih imati u ljeto naredne godine.

Portal EYA navodi da je slovenačka Vlada planirala još dva kruga tendera za subvencije.

Prema prvobitnom vremenskom okviru i zahtjevima, avio-kompanije koje održavaju usluge između 1. oktobra ove godine i 31. maja naredne moraju da se prijave za pomoć do 10. juna sljedeće godine. Prevoznici koji će letjeti ka Sloveniji između 1. juna i 31. decembra naredne godine moraju podnijeti prijave do 11. oktobra sljedeće godine.

- Iako je slovenačka Vlada u početku rekla da je izdvojila još 3,5 mil EUR za one koji lete od oktobra nadalje, ta brojka je sada smanjena na samo milion. Avio-kompanija može da dobije najviše 30 EUR po putniku - navodi EYA.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.