NavMenu

Novi projekat za administriranje lokalnih prihoda - Od januara sve opštine na jednom softveru

Izvor: Mina Petak, 27.11.2020. 09:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)Ilustracija
Sve opštine će od 1. januara dobiti na besplatno korišćenje softver za administriranje, odnosno utvrđivanje, naplatu i kontrolu lokalnih javnih prihoda, čija je izrada u završnoj fazi, saopšteno je iz Zajednice opština Crne Gore.

Generalni sekretar Zajednice opština, Refik Bojadžić, kazao je da su kao prioritet utvrdili nabavku jedinstvenog softvera iz više razloga.

- Analiza stanja lokalnih javnih finansija i problemi sa kojima se opštine suočavaju u administriranju i naplati sopstvenih prihoda ukazala je na potrebu nabavke softvera. Istovremeno, imali smo u vidu nalaze Državne revizorske institucije koji ukazuju na neadekvatne evidencije, probleme u administriranju lokalnih javnih prihoda i preporuke da se radi na njihovom prevazilaženju - rekao je Bojadžić Pobjedi.

Zajednica opština nabavku softvera realizuje u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za saradnju (UNDP), a kroz projekat Efikasne i transparentne lokalne samouprave.

- Jedna od komponenti projekta je razvoj integralnog sistema za administriranje lokalnih javnih prihoda kojim će se stvoriti preduslovi za uspostavljanje jedinstvenog operativnog sistema za sve opštine za utvrđivanje, naplatu i kontrolu lokalnih javnih prihoda - naveo je Bojadžić.

On je objasnio da će sistem omogućiti povezivanje i integraciju baza podataka organa lokalne uprave nadležnih za poslove lokalnih javnih prihoda sa registrima građana i preduzeć i registrom nepokretnosti.

- Podaci iz tih registara dominantno opredjeljuju sve buduće aktivnosti u vezi sa poreskim obavezama preduzeća i građana prema opštinama - rekao je Bojadžić.

Sistem će funkcionisati na nivou interoperabilnosti sa registrima institucija, vlasnika podataka: ministarstava unutrašnjih poslova i javne uprave, Uprave za nekretnine i Poreske uprave. Sistem će biti smješten u Informacionom centru Glavnog grada Podgorica.

Bojadžić je kazao da je interesovanje za korišćenje softvera i aktivno učešće u samom projektu već izrazila 21 jedinica lokalne samouprave.

- Od avgusta prošle godine smo, zajedno sa Kancelarijom UNDP-a, predstavnicima opština i izabranom kompanijom B-one, realizovali veliki broj aktivnosti. Kada projekat bude okončan, sve opštine će dobiti jedan savremeni softver koji će na jedinstven način obezbijediti uslove za efikasno utvrđivanje, naplatu i kontrolu lokalnih javnih prihoda, što je od nemjerljive važnosti za uspješno funkcionisanje opština - saopštio je Bojadžić.

On je dodao da će građani moći da koriste sve prednosti portala i da će biti u mogućnosti da u svakom momentu prijave nastanak, odnosno promjenu u poreskoj obavezi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.