NavMenu

ŽUGIĆ: Banke očuvale stabilnost, likvidnost na zadovoljavajućem nivou

Izvor: Mina Četvrtak, 26.11.2020. 14:28
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Banke u Crnoj Gori su očuvale stabilnost, ocijenio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić i dodao da su likvidnost i solventnost na nivou sistema na zadovoljavajućem nivou.

Žugić je održao video sastanak sa izvršnim direktorom Belgijsko-holandske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) Paulom Hilbersom, koji je nedavno na toj poziciji zamijenio Anthony De Lannoya.

- Žugić je upoznao direktora Hilbersa sa ekonomskom situacijom i stanjem u bankarskom sektoru Crne Gore, ističući da su banke očuvale stabilnost, te da su likvidnost i solventnost na nivou sistema na zadovoljavajućem nivou - navodi se u saopštenju CBCG.

Žugić je, kako se dodaje, Hilbersa upoznao i sa mjerama koje je CBCG sprovodila u cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije koronavirusa na finansijski sistem, realnu ekonomiju i stanovništvo.

- Takođe su predstavljene aktivnosti CBCG usmjerene na obezbjeđivanje sredstava za podršku sistemske likvidnosti, kroz instrumente Evropske centralne banke (ECB) i Banke za međunarodna poravnanja - rekli su iz CBCG.

Hilbers je ocijenio da takvi aranžmani predstavljaju dodatnu sigurnost za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i dodao da je veoma važno kontinuirano i pažljivo pratiti stanje banaka kako bi se rizici držali pod kontrolom i, na taj način, očuvalo njihovo zdravlje.

"Dogovoren je nastavak dijaloga i saradnje između CBCG i MMF-a, u cilju sagledavanja mogućnosti tehničke pomoći za Crnu Goru u oblastima koje bi se definisale kao prioritetne", zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.