Izvor: Tanjug | Četvrtak, 26.11.2020.| 13:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bitkoin pao na desetodnevni minimum, povukao i druge kriptovalute

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay / MichaelWuensch)
Bitkoin je pao danas na najniži nivo u poslednjih 10 dana, usljed rasprodaje koja se proširila i na druge manje digitalne kovanice.

Vrijednost bitkoina, najveće svjetske kriptovalute, stropoštala se za čak 13%, na 16.317 USD, sa maksimuma od 19.521 USD zabeleženog u srijedu. Prema poslednjim podacima, trenutno se trguje u padu od 8%.

Tokom ove godine, bitkoin je ojačao za oko 150% dostižući nivo koji je neznatno ispod njegovog rekorda svih vremena od 19.666 USD.

Njegov rast su podstakli potražnja za rizičnijom imovinom, ali onom koja se smatra otpornom na inflaciju, kao i očekivanja da će kriptovalute biti široko prihvaćene kao sredstvo plaćanja.

Dvanaestogodišnja istorija bitkoina začinjena je njegovim vrtoglavim usponima i podjednako oštrim padovima.

Aktuelni pad trgovci tumače nastojanjem ulagača da iskoriste rekordnu vrijednost bitkoina i realizuju profite od ulaganja u ovu digitalnu valutu, a kao jedan od uzroka navode i tvit generalnog direktora velike berze kriptovaluta Coinbase koji je izrazio zabrinutost povodom priča o uvođenju stroge regulative u ovoj ovlasti, koja podrazumijeva i kaznene odredbe.

Bitkoin je za sobom povukao danas i manje kriptovalute, pri čemu je drugi po veličini etereum pao za oko 13%, dok se treći najveći svjetski digitalni novčić XRP survao za više od 20%. Obje ove kovanice, koje imaju tendenciju da se kreću u tandemu sa bitkoinom, dostigle su višegodišnje maksimume početkom ove nedelje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.