Izvor: Investitor.me | Četvrtak, 26.11.2020.| 13:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Naučnici objasnili mogu li se medicinske maske nositi više puta

(Foto: Pixabay.com/coyot)
Zdravstvene vlasti poručuju da se najraširenije oružje protiv Covida-19 medicinske, hirurške maske moraju baciti nakon jednog nošenja, ali briga za zaštitu životne sredine podstakla je neke naučnike da to pravilo preispitaju.

Sa širenjem koronavirusa maske su u mnogim mjestima postale obavezne u javnom gradskom prevozu, trgovinama i na poslu, a ponegdje i na otvorenom.

Problem postaje trošak za nabavku maski, kao i odbacivanje miliona jednokratnih maski od plastičnih materijala koje završavaju u rijekama i morima.

Alternativa su perive maske od tkanine, no mnogi daju prednost hirurškim maskama jer su laganije i pojedinačno jeftinije.

- Hirurške maske su za jednokratnu upotrebu. Odbacite ih odmah nakon što ih skinete, po mogućnosti u zatvorenu kantu za smeće - poručuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Zbog nestašica u prvom talasu Covida u martu i aprilu, WHO je u izvještaju u junu dozvolio dezinfekciju takvih maski u posebnim slučajevima i njihovo ponovno korišćenje.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) preporučuje tretiranje u vanrednim situacijama ispravanjem hidrogen-peroksida, kako bi se dekontaminirale maske N95 za zdravstvene radnike.

Druge su metode čišćenje maski za jednokratnu upotrebu izlaganjem visokim temperaturama ili ultraljubičastom zračenju.

No, te metode nisu pogodne za kućnu upotrebu, kaže francuski mikrobiolog i član grupe Adios Corona Denis Corpet.

Adios Corona, grupa naučnika koji osiguravaju informacije o Covidu-19 za javnost, preporučuje stavljanje na stranu na sedam dana maske u papirnatu omotnicu s označenim datumom.

- Nekoliko naučnih studija pokazalo je da gotovo svi virusi odumru na maski nakon sedam dana - kaže Corpet.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.