Izvor: eKapija | Četvrtak, 26.11.2020.| 12:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na proljeće 2021. kreće rekonstrukcija trećeg agregata u HE Piva - Potpisan ugovor vrijedan 2,24 mil EUR

(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Elektroprivreda Crne Gore potpisala je Ugovor o kapitalnoj rekonstrukciji trećeg agregata u HE Piva sa konzorcijumom referentnih kompanija, Litostroj Power Ljubljana i Elektroremont iz Subotice.

Kako je saopšteno iz EPCG, vrijednost radova koji obuhvataju potpunu rekonstrukciju i reparaciju hidromašinske i elektro opreme na trećem generatoru hidroelektrane je 2.249.000 EUR. Na ovaj način, sa kapitalnim remontom HE Piva, znatno će se produžiti radni vijek elektrane i obezbijediti maksimalna pogonska spremnost.

Ugovor su potpisali izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore, Igor Noveljić i prvi čovjek uprave slovenačkog Litostroja, Damjan Kolenko.

Predstavnik Litostroja, Damjan Kolenko, istakao je da su u toj kompaniji veoma zadovoljni što su dobili da ovaj projekat realizuju uporedo sa radovima na sistemu upravljanja trećeg agregata, u okviru ugovora koji se odnosi na revitalizaciju i modernizaciju HE Piva.

- Očekujem da ćemo napraviti dobar posao kao što smo to uradili i na agregatu A2. Obučili smo i vaše ljude da rade sa njim tako da, nakon tri mjeseca rada druge mašine, vidimo da je sve u redu i da sve radi kako treba, što nam je veoma drago. Nadamo se da smo realizacijom dosadašnjih projekata zadobili vaše povjerenje i da ćemo nastaviti da sarađujemo na obostrano zadovoljstvo - kazao je Kolenko.

Ugovorom o kapitalnoj rekonstrukciji agregata A3, okvirni početak radova planiran je za 1. april, a završetak do 1. decembra naredne godine.

Direktor HE Piva, Dragomir Blagojević, ističe da je revitalizacija prva dva agregata odrađena izuzetno kvalitetno što se pokazalo i u njihovom funkcionisanju nakon završetka posla, a čija je ukupna vrijednost iznosila oko pet miliona eura. Blagojević je zadovoljan ulaganjima u HE Piva u posljednjim godinama.

- Podsjetiću da se uporedo sa radovima na kapitalnoj rekonstrukciji i revitalizaciji agragata izvode i radovi na drugoj fazi rekonstrukcije i modernizacije HE Piva, vrijedni 16 mil EUR. To znači da će zaključno sa 2022. godinom, do kada je predviđen rok za završetak svih ovih projekata, ukupne investicije u Hidroelektranu dostići blizu 24 mil EUR -istakao je Blagojević.

Kapitalnim remontom, rekonstrukcijama, modernizacijama i završetkom zacrtanih investicionih aktivnosti u našim hidroenergetskim objektima, dobićemo proizvodne objekte sa najsavremenijom opremom za rad u 21. vijeku i njihovo nesmetano funkcionisanje i doprinos crnogorskom elektroenergetskom sistemu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.