NavMenu

Na proljeće 2021. kreće rekonstrukcija trećeg agregata u HE Piva - Potpisan ugovor vrijedan 2,24 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.11.2020. 12:57
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Elektroprivreda Crne Gore potpisala je Ugovor o kapitalnoj rekonstrukciji trećeg agregata u HE Piva sa konzorcijumom referentnih kompanija, Litostroj Power Ljubljana i Elektroremont iz Subotice.

Kako je saopšteno iz EPCG, vrijednost radova koji obuhvataju potpunu rekonstrukciju i reparaciju hidromašinske i elektro opreme na trećem generatoru hidroelektrane je 2.249.000 EUR. Na ovaj način, sa kapitalnim remontom HE Piva, znatno će se produžiti radni vijek elektrane i obezbijediti maksimalna pogonska spremnost.

Ugovor su potpisali izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore, Igor Noveljić i prvi čovjek uprave slovenačkog Litostroja, Damjan Kolenko.

Predstavnik Litostroja, Damjan Kolenko, istakao je da su u toj kompaniji veoma zadovoljni što su dobili da ovaj projekat realizuju uporedo sa radovima na sistemu upravljanja trećeg agregata, u okviru ugovora koji se odnosi na revitalizaciju i modernizaciju HE Piva.

- Očekujem da ćemo napraviti dobar posao kao što smo to uradili i na agregatu A2. Obučili smo i vaše ljude da rade sa njim tako da, nakon tri mjeseca rada druge mašine, vidimo da je sve u redu i da sve radi kako treba, što nam je veoma drago. Nadamo se da smo realizacijom dosadašnjih projekata zadobili vaše povjerenje i da ćemo nastaviti da sarađujemo na obostrano zadovoljstvo - kazao je Kolenko.

Ugovorom o kapitalnoj rekonstrukciji agregata A3, okvirni početak radova planiran je za 1. april, a završetak do 1. decembra naredne godine.

Direktor HE Piva, Dragomir Blagojević, ističe da je revitalizacija prva dva agregata odrađena izuzetno kvalitetno što se pokazalo i u njihovom funkcionisanju nakon završetka posla, a čija je ukupna vrijednost iznosila oko pet miliona eura. Blagojević je zadovoljan ulaganjima u HE Piva u posljednjim godinama.

- Podsjetiću da se uporedo sa radovima na kapitalnoj rekonstrukciji i revitalizaciji agragata izvode i radovi na drugoj fazi rekonstrukcije i modernizacije HE Piva, vrijedni 16 mil EUR. To znači da će zaključno sa 2022. godinom, do kada je predviđen rok za završetak svih ovih projekata, ukupne investicije u Hidroelektranu dostići blizu 24 mil EUR -istakao je Blagojević.

Kapitalnim remontom, rekonstrukcijama, modernizacijama i završetkom zacrtanih investicionih aktivnosti u našim hidroenergetskim objektima, dobićemo proizvodne objekte sa najsavremenijom opremom za rad u 21. vijeku i njihovo nesmetano funkcionisanje i doprinos crnogorskom elektroenergetskom sistemu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.