NavMenu

Korona-kriza oživjela crnogorska seoska domaćinstva - U etno selima sve više domaćih gostiju

Izvor: RTCG Srijeda, 25.11.2020. 13:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
U etno selima i seoskim domaćinstvima na sjeveru države u doba korone raste broj domaćih gostiju, dobro se prodaju domaći poljoprivredni proizvodi i artikali ručne radinosti. Radi se i ovih dana za neka bolja turistička vremena.

Iako je korona gotovo u potpunosti zaustavila turističku djelatnost, ona je kao i svaka druga kriza, osim negativnih uzrokovala i pozitivne promjene.

- Da shvatimo da nije nužno imati novac da bi se putovalo - kazala je psihološkinja Radmila Stupar Đurišić.

To u turističkom smislu znači da smo se vratili potencijalima svoje države, što potvrđuju i privrednici.

- Jedno 50-60 odsto više je bilo domaćih gostiju koji nijesu mogli da idu van Crne Gore, pa su posjećivali ove destinacije u Crnoj Gori, upoznavali Crnu Goru - kazao je Radonja Golubović iz etno sela Montenegro - Brezna.

U doba korone Crnogorci praktikuju slogan "Kupuj domaće", čemu su ranije većinom bili posvećeni inostrani gosti.

- Nemamo problema nikakvih. Ja dnevno prodajem 40, i preko 40 kilograma sira - kazala je Jelena Todorović iz seoskog domaćinstva Todorović- Brezna.

Zaživjela je i on-line prodaja organskih proizvoda.

- Više nema potrebe da kupuju sve to u marketima, što uvozimo sa strane, već da osnažimo našu ekonomiju i da smanjimo uvoz - kazao je Željko Đukić iz NVO MNE- Bijelo Polje.

Mnogi su tek sada shvatili zašto je važno vratiti se selu.

- Ove godine nema ko nije od Pljevljaka, a da ima zemlju na selu, nešto posijalo, da ima svoju domaću hranu - kaže Vaso Knežević iz NVO Da zaživi selo - Pljevlja.

Ličnost najbolje raste kada je teško jer koristi sopstvene kapacitete, a to snaži i zajednicu.

- Mi smo sestre po imenu, a ne po vjeri. Mi ne razdvajamo vjeru - kazala je Mersada Mahmutović iz NVO Šarenica - Pljevlja.

Ona sa prijateljicama, složno, poštujući propise NKT-a, i u doba krize izrađuje tradicionalne proizvode za domaće i inostrane goste, kojih će kaže, opet biti.

- Kod nas se i šije, rade se košulje sa ošvicama, radi se zlatovez - kazala je Ljiljana Čepić iz NVO Šarenica.

Najbolji mamac za turiste su priroda i bogatstvo naše kulture i identiteta.

- Ja se nadam kad sve ovo prođe da ćemo uspjeti da se prezentujemo svijetu i narodu van naših granica, mnogo bolje i kvalitetnije jer ćemo prvo uvidjeti mi, koliko toga divnog imamo da damo - kazala je psihološkinja Radmila Stupar Đurišić .

Nedavno je na Evropskoj konvenciji za turizam rečeno da ta privredna grana ima moć da bude, ne problem, već rješenje krize.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.