NavMenu

Dolar više nije vodeća svjetska valuta

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 25.11.2020. 12:56
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay.com/PublicDomainPictures)
Dolar više nije vodeća svjetska valuta pošto ga je evro prestigao kao moneta za plaćanje na međunarodnom tržištu, prvi put od februara 2013. godine.

Čak 37,82% međunarodnih novčanih transakcija obavljeno je u evropskoj valuti, objavila je agencija Blumberg, pozivajući se na podatke svjetskog Udruženja međubankarskih finansijskih telekomunikacija.

To udruženje obuhvata 200 država i 11.000 finansijskih institucija.

Posle evra, slijede dolar, funta, jen i kanadski dolar, koji je istisnuo juan sa pete pozicije.

Korištenje dolara od decembra prošle do oktobra ove godine smanjeno je za 4,6%, pa on sada zahvata 37,64 ukupnog monetarnog udjela. U isto vrijeme, evro je porastao za 6%

Dolar je ostao na prvom mjestu kada je riječ o plasiranju kredita i zajmova.

Stručnjaci kao razloge za ovaj pad dolara na listi najvažnijih valuta vide ekonomsku krizu used pandemije virusa korona, američke predsjedničke izbore i trgovinski rat sa Kinom.

Od svog vrhunca, u martu ove godine, dolar je u međuvremenu oslabio za 11%, a stručnjaci navode kako slijedi dalji pad te valute.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.