NavMenu

Pad vlasničkih ulaganja doveo do manjeg priliva stranih direktnih investicija - Iz zemlje se odlilo 161,4 mil EUR

Izvor: Mina Utorak, 24.11.2020. 11:55
Komentari
Podeli
(Foto: isak55/shutterstock.com)
Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u devet mjeseci ove godine iznosio je 506,8 mil EUR, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 161,4 mil EUR, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u septembru je iznosila 345,4 miliona EUR, što je 52,2% više nego u istom periodu prošle godine.

- Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 14,4 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat pada vlasničkih ulaganja - navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 19,7 mil EUR, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 141,7 mil EUR.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 164,3 mil EUR, što čini 32,4% ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 72,4 mil EUR, a u preduzeća i banke 91,9 mil EUR.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 311,9 mil EUR, što je 32,7 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Olakšica za vozače: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja. Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.