NavMenu

Komercijalna upotreba 5G mreže u Crnoj Gori do kraja 2022. - Dodjela radio-frekvencijskog spektra u drugoj polovini naredne godine

Izvor: Mina Utorak, 24.11.2020. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: Toria/shutterstock.com)
Komercijalna dostupnost 5G mreža i servisa mogla bi se očekivati do kraja 2022. godine, saopštio je izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), Darko Grgurović.

On je, kada je riječ o mreži pete generacije, najavio je da će se do kraja ove godine kompletirati potreban regulatorni okvir i donijeti odgovarajuće planove raspodjele radio-frekvencija, a u fazi je izrada studije o strategiji uvođenja 5G, koja treba da bude završena u prvom kvartalu naredne godine.

- U skladu sa našim planovima postupak dodjele radio-frekvencijskog spektra ćemo najvjerovatnije sprovesti u drugoj polovini naredne godine, tako da bi se komercijalna dostupnost 5G mreža i servisa mogla očekivati do kraja 2022. godine - saopštio je Grgurović Pobjedi.

On je ocijenio je da je nedavno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju šest ekonomija Zapadnog Balkana u Tirani značajno za sve države regiona.

- Mogu reći da smo od ovih šest ekonomija najprije, najviše i najozbiljnije prišli ovom pitanju, pa će potpisivanje ovog međunarodnog sporazuma ubrzati uvođenje 5G i rješavanje određenih otvorenih pitanja, naročito onog vezanog za krajnji vremenski rok oslobađanja opsega 700 megaherza (MHz) od radio-difuzne službe i njegova namjena i dodjela mobilnoj službi - kazao je Grgurović.

Ovo pitanje je, kako navodi, od krucijalne važnosti, naročito sa aspekta postupanja nadležnih institucija u Albaniji, od kojih u Agenciji očekuju da će opseg 700 MHz učiniti slobodnim najkasnije do sredine 2022. godine, što je u skladu sa evropskim preporukama i regulativom, a što bi se uklopilo i u viziju i planove uvođenja 5G u Crnoj Gori.

- Komunikacija po ovom pitanju sa regulatornim tijelima u Albaniji je započeta i prije potpisivanja sporazuma na Digitalnom samitu u Tirani, a od predstavnika Ministarstva ekonomije smo dobili informaciju da će se i nadležna ministarstva u Albaniji aktivnije uključiti u rješavanje ovog izazova, što je i njima u interesu - rekao je Grgurović.

On je saopštio da će najvažnijii izazovi koji očekuju EKIP u narednom četvorogodišnjem periodu biti nesmetano funkcionisanje i dalji razvoj elektronskih komunikacionih mreža u doba pandemije Covid-19, potpuno ukidanje naknada za roming u zemljama Zapadnog Balkana, sljedeća dodjela radio-frekvencijskog spektra i početak komercijalne upotrebe 5G mreža.

Savjet EKIP-a imenovao je sredinom oktobra Grgurovića za izvršnog direktora Agencije. On se i u prošlom četvorogodišnjem mandatu nalazio na čelu Agencije.

- Zadovoljan sam rezultatima koje sam sa najbližim saradnicima i ostalim koleginicama i kolegama u Agenciji postigao u prethodne četiri godine. Uspješnim radom Agencije i njenih zaposlenih obezbijeđen je kontinuitet skoro dvodecenijskog dobrog regulatornog djelovanja, koje je omogućilo stabilan razvoj i dobro funkcionisanje elektronskih komunikacija i poštanskih usluga - naveo je Grgurović.

On je ocijenio da je u Crnoj Gori kreiran stabilan i predvidiv poslovni ambijent, što je, kako smatra, dovelo do visokog stepena tehnološkog razvoja i prisustva vodećih telekomunikacionih i poštanskih operatora u našoj državi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Opština Berane će staroj sportskoj dvorani pod Jasikovcem vratiti stari izgled - Uskoro tender za glavni projekat

Staroj sportskoj dvorani, onoj pod Jasikovcem, koja se urušila još prije dvanaest godina, Opština Berane će vratiti potpuno identičan stari izgled, po kojem je bila prepoznatljiva na prostorima čitave bivše Jugoslavije. To je Portalu RTCG kazala sekretarka Sekretarijata za privredu, razvoj i investicije, Maja Đurišić, najavljujući vrlo brzo tender za glavni projekat. Ona je objasnila da bi svako drugo rješenje značilo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.