NavMenu

Najveći traktor na svetu Big Bud 16V-747 nakon 11 godina ponovo u funkciji (VIDEO)

Izvor: Agroklub Ponedjeljak, 23.11.2020. 12:24
Komentari
Podeli
(Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)
Nakon prisilne pauze od 11 godina, Big Bud 16V-747, najveći svjetski poljoprivredni traktor vratio se na teren.

Ovaj jedinstvena mašina ima 1.114 konjskih snaga i može da obrađuje 1,2 hektra u minuti. Dugačak je preko osam metara, širok šest, a visok četiri metra. Sadrži rezervoar od 1.000 galona goriva (preko 3.800 litara) i teži više od 60.000 kg. Motor je Detroit Diesel 16V92T 16-cilindrični dvociklični.

Proizveden je 1977. godine u Havreu u saveznoj državi Montana (SAD) od strane kanadske kompanije United Tire Company.

Prvo se koristio za oranje u Kaliforniji, pa na farmama pamuka na Floridi. Nakon toga, a zbog bankrota 2000. godine kupili su ga trenutni vlasnici, braća Robert i Rendi Vilijams iz Big Sandija u Montani, sve dok se na jednoj od guma nije desila nepopravljiva šteta, piše growerspoint.

Njegov izvorni proizvođač prestao je da proizvodi takve gume, pa je traktor penzionisan i izložen u muzeju Heartland, čiji su vlasnici izgradili posebno mjesto samo za njega.

Ipak, braća nisu mogla da se pomire s tom činjenicom i svim silama odlučili su da Big Bud-u vrate staru slavu. Najveću ulogu imao je lokalni prodavac guma Paul Beckstrand koji je pronašao rješenje problema.

- Jednu od originalnih guma nisam uspio da popravim i za pomoć sam se obratio Skotu Sloanu iz kompanije Titana. On mi je predložio tip gume, složio sam se s njim, stavili smo osam guma i evo, traktor sada može ponovno da radi -pojašnjava Beckstrand.

Braća Vilijams planiraju da do kraja jeseni traktor odvezu kući kako bi im pomogao u sjetvi i žetvi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.