NavMenu

Budva sa 39,3 mil EUR najzaduženija opština u Crnoj Gori, najmanji dug u Plužinama

Izvor: Mina Ponedjeljak, 23.11.2020. 09:04
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Opština Budva je sa dugom od 39,3 mil EUR trenutno najzaduženija u Crnoj Gori, pokazuju zvanični podaci.

Od toga se na dug na kraju prošle godine odnosi 24,7 mil EUR, dok su neizmirene obaveze 14,6 miliona. Budva je od 2018. godine drastično smanjila dug, ali i dalje ima finansijskih izazova, pišu Dnevne novine.

Podgorica je u povoljnijem položaju od metropole turizma, jer ukupno duguje 21 mil EUR, od čega je 8,32 hiljade EUR neizmirenih obaveza.

Tradicionalno među najmanjim dužnicima je Opština Plužine koja duguje 138,88 hiljada EUR, dok su joj neizmirene obaveze 20,74 hiljade.

Opštine su godinama nazad, nerado davale i objavljivale podatke o dugovanjima i neizmirenim obavezama. Upravo je to motivisalo ministarstva finansija Crne Gore i Slovačke i kancelariju Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) da početkom sedmice predstave portal koji će objavljivati podatke o finansijama lokalnih samouprava, a naročito dugovanja.

- Novi portal doprinijeće premošćivanju informacijskog jaza koji često postoji između građana i lokalnih samouprava, kada su u pitanju lokalne javne finansije i služiće kao svojevrsna platforma za jednu vrstu monitoringa lokalnih budžeta u Crnoj Gori - saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Na tom portalu data je vizuelizacija javnih finansija svih opština i bilo koji korisnik može bez problema da vidi sve cifre lokalnih finansija. Zanimljivo je da lokalna samouprava Nikšić, na čijem čelu je Milutin Simović, ima nešto više od 13 mil EUR duga, dok su neizmirene obaveze na kraju prošle godine iznosile 62,93 hiljade EUR.

Opština Herceg Novi 15,2 miliona, Berane 3,7 miliona, Pljevlja 2,5 miliona, Bar dva miliona EUR, a Andrijevica 656,25 hiljada EUR.

Konsolidovani dug opština iznosi oko 118,51 mil EUR, prema podacima dostavljenim od opština za kraj prošle godine, kao i prema podacima Ministarstva finansija, što je oko 32,29 miliona manje nego na kraju 2018. godine.

U podacima koje opštine nerado dostavljaju Ministarstvu finansija nijesu se našle neizmirene obaveze, što nije slučaj sa portalom gdje je prikazano baš sve.

Dug lokalnih samouprava prikazan je na dva načina: kroz stanje državnog ino duga uključen je dug opština po ugovorima koje je potpisala Vlada sa ino kreditorima, a sa opštinama podkretidne sporazume, u iznosu od oko 38,11 miliona EUR i kroz stanje duga lokalne samouprave, u iznosu od oko 80,4 miliona EUR.

To zbirno daje rezultat od 118,51 miliona EUR, ali bez neizmirenih obaveza.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.