Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 23.11.2020.| 08:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zbog prelaska na električna vozila potražnja za naftom smanjiće se 70% do 2030.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pix One/shutterstock.com)
Nagli prelaz na električna vozila koji će predvoditi Kina smanjiće globalni rast potražnje za naftom za 70% do 2030. godine, pokazuje istraživanje savjetodavne kuće Carbon Tracker.

Kako se navodi u istraživanju, za 10 godina Kina bi mogla da uštedi više od 80 mlrd USD troškova za uvoz nafte godišnje zahvaljujući sve konkurentnijim vozilima sa pogonom na nove izvore energije (NEV).

Rojters prenosi da se istraživanje zasniva na "konzervativnom" scenariju Međunarodne agencije za energiju (IAE), koja predviđa da će električna vozila do 2030. činiti 40% ukupne prodaje automobila u Kini i 20% prodaje u Indiji i na drugim tržištima u nastajanju.

Trošak uvoza nafte potrebne za proizvodnju goriva za prosječni automobil deset je puta veći od troška nabavke solarne opreme potrebne za proizvodnju struje za pogon električnog vozila, naglašava Carbon Tracker u istraživanju.

Kina još nije odredila kada će tačno zabraniti proizvodnju i prodaju tradicionalnih automobila, ali neimenovani zvaničnik u autoindustriji rekao je ranije ovog mjeseca da će nova električna vozila do 2035. činiti polovinu ukupne prodaje svih novih automobila, dok će ostatak biti hibridna vozila.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.