NavMenu

Crnogorske opštine dužne 118,5 mil EUR

Izvor: Mina Nedjelja, 22.11.2020. 11:13
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Bru-nO)
Opštine u Crnoj Gori, prema podacima za prošlu godinu, duguju ukupno 118,5 mil EUR, od čega veliki novac potražuju strani kreditori.

Prema podacima za prošlu godinu, od ukupnog duga 67,6% predstavlja strani dug, dok je 32,4% takozvani domaći dug, piše Dan.

To se može vidjeti u podacima objavljenim na novom sajtu koji je od nedavno u funkciji.

Radi se o vebsajtu, koji je izrađen kroz projekat Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori koji podržava Ministarstvo finansija Slovačke, a sprovode Ministarstvo finansija Crne Gore i Knacelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Podaci koji su dati na sajtu su podaci iz godišnjih izvještaja opština dostavljenih Ministarstvu finansija. Ukupni dug lokalnih samouprava predstavlja 3,13% u ukupnom javnom dugu Crne Gore, koji je u prošloj godini iznosio oko 3,7 mlrd EUR.

On je u prošloj godini manji nego što je bio 2018. godine, kada je iznosio 151,3 mil EUR.

Dug lokalnih samouprava smanjivao se od 2015. godine kada je dostigao iznos od 177,5 mil EUR.

Na novom sajtu se nalaze i podaci o neizmirenim obavezama, koje su obaveze lokalnih samouprava koje nijesu plaćene u roku dospijeća.

U prošloj godini ukupne neizmirene obaveze opština u Crnoj Gori iznosile su 68,9 mil EUR.

U istoj godini sopstveni prihodi lokalnih samouprava kretali su se oko 175,3 mil EUR, dok su ukupni primici bili 340,9 mil EUR.

Iz Ministarstva finansija prije nekoliko dana je saopšteno da je u cilju jačanja odgovornosti i transparentnosti u upravljanju javnim finansijama razvijen novi informativni portal koji će građanima omogućiti lakši uvid u finansijske podatke lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Danijela Gašparikova kazala je prije nekoliko dana da UNDP vjeruje da će ovaj portal doprinijeti transparentnijem i odgovornijem upravljanju javnim finansijama u Crnoj Gori.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.