NavMenu

Glavni grad najavio ulaganje 5 mil EUR u kupovinu autobusa - Novim vozilima nadaju se i privatni prevoznici u Podgorici

Izvor: Dan Petak, 20.11.2020. 11:45
Komentari
Podeli
(Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Glavni grad planirao je da se naredne godine kreditno zaduži pet miliona eura za kupovinu autobusa u cilju modernizacije linijskog prevoza putnika. Autobuski prevoznici koji trenutno obavljaju prevoz raduju se najavi Glavnog grada za kupovinu novih novih autobusa, poručujući da se na daju da će ih oni dobiti, piše Dan.

Da Grad planira da se kreditno zaduži naznačeno je u nacrtu budžeta narednu godinu. U dokumentu nije precizirano na koji način će vozila biti nabavljena.

- Modernizacijom linijskog prevoza putnika izvršila bi se ulaganja u nova, modernija prevozna sredstva, zamjenu dotrajalih i zastarjelih prevoznih sradstava novim autobusima i na taj način povećala bi se efikasnost i funkcionalnost, odnosno kvalitet i nivo zadovoljenja potreba građana za ovom vrstom usluge - naznačeno je u dokumentu.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je potvrdio da je Glavni grad odustao od ideje da formira svoje gradsko preduzeće.

- Treba reći da javni prevoz u svim gradovima regiona, Evrope i šire predstavlja čist trošak, ne postoji preduzeće toga tipa koje je profitabilno i zato smo za sada, imajući ukupan ambijent, odustali od ideje organizacije novog preduzeća. To bi podrazumijevalo angažovanje određenog broja ljudi koji bi radili u administraciji i mnogo veće troškove. Opredijelili smo se da raspišemo novi javni poziv za dodjelu linija ljudima koji se bave tim poslom. Nadam se na kvalitetniji način od onoga što je do sada bio slučaj. Mi ćemo povećati nivo subvencija značajno u od nosu na ovu god inu i to će biti jedan vid podrške tim ljudima. Uporedo sa tim procijenili smo da je najbolji način da pomognemo tu priču nabavkom novih autobusa za šta nijedna od tih kompanija nije finansijski ili kreditno sposobna. Tako da ćemo mi najprije završiti javni poziv, a u perspektivi, do kraja godine ja se nadam, biti u prilici da Podgorica dobije nekih recimo potpuno 40 novih autobusa - naveo je Vuković.

Autobuski prevoznici koji trenutno obavljaju prevoz raduju se najavi Glavnog grada za kupovinu novih novih autobusa, poručujući da se na daju da će ih oni dobiti.

- Podržavam ideju nabavke novih autobusa i očekujem da budemo jedni od glavnih aktera u svemu tome jer se naša firma skoro 24 godine bavim ovim poslom. Na Glavnom gradu je da odluči kome će da povjeri nabavku autobusa, ali ako se bude računalo po iskustvu mislim da nećemo biti zaobiđeni. Zaslužujemo povjerenje jer ako smo posao radili ovoliko godina sa starima autobusima, nadam se da ćemo i sada - naveo je Haris Alivodić, vlasnik Gradskog saobraćaja PG.

I vlasnik firme Montenegroprevoz Pejović Danilo Pejović očekuje da će dobiti dio ovog kolača.

- Smatram da je ideja dobra i stojim na raspolaganje Glavnom gradu za bilo kakvu saradnju. Kako će podijeliti autobuse ne znam, ali ako budem mogao da dobijem dio kolača, tu sam. Prosjek autobusa u mom voznom parku je između 15 i 20 godina - naveo je Pejović.

Da građani zaslužuju bolje autobuse smatra i Janko Bulatović, direktor BLT-a, poručujući da je ideja Glavnog grada dobra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.