Izvor: Dnevne novine | Petak, 20.11.2020.| 12:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Lista razvojnih projekata u oblasti turizma - U izgradnju 13 hotela biće uloženo 373 mil EUR

Amma Resort
Amma Resort (Foto: Vlada Crne Gore/Printscreen)
Vladina lista razvojnih projekata u oblasti turizma ponovo je dopunjena. Na listi su se, pored 11 projekata, našla još dva turistička kompleksa Amma resort u Čanju i hotel Black Pine u Mojkovcu. Svih 13 projekata, čija je ukupna vrijednost 373 mil EUR, konkurenti su za program dobijanja ekonomskog državljanstva.

Hotelski kompleks Amma resort će se graditi u Čanju, po mješovitom modelu poslovanja. Vrijedan je 77 mil EUR, a investitor će u okviru kompleksa od pet zvjezdica otvoriti čak 241 radno mjesto. Hotelski kompleks je ukupnog kapaciteta 483 smještajne jedinice, od čega u samom hotelu 241 smještajna jedinica, a u osam luksuznih objekata vila još 242 smještajne jedinice.

U Mojkovcu će se graditi hotel Black Pine, po kondo modelu poslovanja. Hotel će biti kategorije četiri zvjezdice, ukupnog kapaciteta od 174 smještajne jedinice. Izgradnja će koštati 10,5 mil EUR, a namjera investitora je da u okviru kompleksa otvori 144 radna mjesta. Iza hotela Black pine, kao i Amma resort stoji Čelebić grupa biznismena Tomislava Čelebića.

Planiranim investicijama predviđeno je novo ruho za nekadašnji hotel Durmitor na Žabljaku, čija je vrijednost 20 mil EUR. Hotel, koji će graditi kompanija Durmitor Hotel and Villas, grčkog biznismena Petrosa Statisa, biće kategorije pet zvjezdica, a imaće 68 smještajnih jedinica. Posjedovaće 55 luksuznih SUITE jedinica i 12 vila opremljenih kaminima i prirodnim materijalima. Posao, u okviru hotela, dobiće 104 osobe.

Na Žabljaku će se, takođe, graditi kompleks Bobotov hotel and resort, vrijedan nešto više od 16 mil EUR. Predviđena je gradnja 160 smještajnih jedinica, od čega u samom hotelu 40, a u okviru 40 vila još 120. Investitor planira da otvori 153 radna mjesta (90 stalnih i 63 sezonska mjesta).

Najviše projekata biće realizovano u Kolašinu, čak njih sedam. Prvi u nizu kondo hotela koji se gradi je Kolašin Resort & Spa, kategorije četiri zvjezdice. Hotel će imati 93 smještajne jedinice, a projektom je planirano otvaranje novih 66 radnih mjesta. Investiciona ulaganja prema biznis planu procijenjena su na 11,5 mil EUR.

Po kondo modelu poslovanja gradiće se i hotel Breza u Kolašinu. Hotel će biti kategorije pet zvjezdica, sa 148 smještajnih jedinica. Posjedovaće i bazen sa spa centrom, restorane, konferencij sku salu, turska kupatila, kao i relaks zonu. Vrijednost projekta je 19,5 mil EUR, a nakon otvaranja posao će naći 120 osoba. U sklopu objekta planirana je gradnja 160 apartmana namijenjenih za prodaju.

U Kolašinu će biti građen i hotel Bjelasica 1450, kategorije četiri zvjezdice. Posjedovaće 168 soba, a planirano je otvaranje 96 radnih mjesta u sklopu hotela. Investicija je vrijedna skoro 18 mil EUR. Posao realizuje kompanija Zetagradnja, biznismena Blagote Radovića, a hotel bi trebalo da bude otvoren do naredne zimske sezone.

U podnožju Bjelasice će se graditi hotel K16, kategorije četiri zvjezdice. Ukupna vrijednost projekta je šest miliona eura. Hotel će imati 116 smještajnih jedinica, a namjera investitora je da u okviru hotela sa kondo modelom poslovanja otvori 58 novih radnih mjesta.

Hotel D sa depadansom E biće kategorije četiri zvjezdice, sa ukupnim kapacitetom od 116 smještajnih jedinica. Predračunska vrijednost investicije predviđene za program ekonomskog državljanstva iznosi oko osam miliona eura. Posao bi trebalo da dobije 61 osoba tokom čitave godine.

Hotel Elite Hotel & Residence takođe će biti kategorije četiri zvjezdice, kapaciteta 150 smještajnih jedinica. U ovaj projekat biće uloženo 11,5 mil EUR, a posao u hotelu će dobiti 71 osoba i radiće tokom čitave godine.

Budući hotelski kompleks Montis Hotel & Resort u Kolašinu imaće pet zvjezdica, sa smještajnim kapacitetom od 238 jedinica, od čega 25 apartmana i 213 soba. Predračunska vrijednost investicije je projektovana na iznos od 21 milion, a namjera investitora je da u okviru kompleksa otvori 231 radno mjesto.

Kompanija Adriatic Properties počela je da gradi kompleks koji obuhvata hotele Kraljičina plaža, Sveti Stefan i Miločer, u koje će uložiti ne manje od 110 miliona. U skladu sa ugovorom o dugoročnom zakupu hotela Kraljičina plaža, ugovorena je izgradnja hotela Kraljičina plaža sa kompanijom Adriatic Properties kategorije pet zvjezdica, kapaciteta 126 smještajnih jedinica. Planirana investicija u izgradnju hotela je 73 miliona, a do sada je u projekat uloženo više od osam miliona eura. Nakon završetka projekta, posao će dobiti 229 osoba.

Mjesto na listi razvojnih projekata zauzeo je i hotel Boka Place, koji će biti dio Porto Montenegra. Hotel će biti kategorije pet zvjezdica, kapaciteta od 240 smještajnih jedinica. Ukupno će biti uloženo 44 mil EUR, a posao će dobiti 96 osoba. Boka Place će nuditi novi wellness koncept života kroz 144 stambene i 96 hotelskih jedinica, pod operativom hotelskog brenda Kerzner International.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE