NavMenu

U Mojkovcu će se graditi novi zatvor površine oko 20.000 m2 - Investicija vrijedna 16,2 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 20.11.2020. 08:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: txking/shutterstock.com)Ilustracija
U izgradnju zatvora u Mojkovcu biće uloženo 16,2 mil EUR, saopšteno je iz Vlade Crne Gore koja je 12. novembra, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljanja saglasnosti svih članova, usvojila informaciju o realizaciji ovog projekta.

Kako se može vidjeti u objavljenoj dokumentaciji, projekat će se finansirati sredstvima kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) u iznosi od 15 mil EUR i grant sredstvima Investicionog okvira Zapadnog Balkana (WBIF) u iznosu 1,2 mil EUR.

- Glavni cilj projekta je izgradnja objekta Uprave za izvršenje krivčnih sankcija u Mojkovcu, u skladu sa međunarodnim standardima, a u cilju poboljšanja uslova za izvršenje kazne zatvora i dugotrajnog zatvora u Crnoj Gori - piše u dokumentu.

Poslove implementacije projekta sprovodi Project-Consulting DOO Podgorica - PROCON, a ugovorom je predviđeno da Ministarstvo pravde iz opredijeljenih budžetskih sredstava finansira aktivnosti koje realizuje PROCON do 1. septembra 2020. godine do kad je bilo planirano da će biti zaključen ugovor o kreditu sa CEB-om. Po tom osnovu je za realizovane aktivnosti izvršeno plaćanje za period od 1. oktobar do 31. decembar 2019. godine ukupno 10.776,58 eura, a za period od 1. januara do 1. septembr 2020. godine ukupno 39.296,39 EUR.

- Međutim, zbog opštepoznatih okolnosti izazavanih pandemijom COVID-19 došlo je do odlaganja zaključenja ugovora o kreditu za 2021. godinu što povlači obavezu da Ministarstvo pravde nastavi da finansira izvršenje aktivnosti PROCON-a na projektu i kroz aneks ugovora predvidjeti iznos finansijskih sredstava nephodnih za period od 2. septembra do 31. decembra 2020. godine i u budžetskim sredstvima za 2021. godinu planira neophopna sredstva očekujući da će doći do zaključenja ugovora o kreditu u toj godini - navode iz Vlade.

Podsjetimo, ranije je najavljeno da će se zatvor u Mojkovcu graditi na lokaciji Stevanovac površine oko 48.574m2 (oko 4,8 hektara). Okvirna površina novog zatvora je 20.000 m2.

Prvobitno je bilo planirano da se zatvor za sjevernu regiju gradi u Bijelom Polju, ali, kako je navedeno u Izmjenama i dopunama prostorno-urbanističkog plana opštine Mojkovac, predložena parcela nekadašnjeg vojnog kompleksa Cerovo pokriva površinu od 12.500 kvadrata, što je nedovoljno za ispunjavanje minimalnih zahtjeva za ovakvu vrstu objekta. Zato je odlučeno da lokacija budućeg zatvora bude u mojkovačkom naselju Stevanovac, istočno od Mekića kule, ispod lokalnog puta Mojkovac-Slatina.

S obzirom da nije bio pogodan za izgradnju zatvora, odlučeno je da vojni kompleks Cerovo postane kreativni hab. Bio ja raspisan i konkurs za idejna rješenja, a koja su nagrađena rješenja možete vidjeti ovdje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.