Izvor: eKapija | Srijeda, 18.11.2020.| 12:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Budućnost pametnog rudarstva - Rio Tinto u Jadar donosi savremenu tehnologiju, električna vozila, operativni centar na površini kopa...

(Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)
U svom operativnom centru na površini kopa rudnika Jadar, sa bezbjedne distance, inženjer upravlja električnim vozilma koja su na dubini od oko 800 metara. Sa najmodernijom tehnologijom, 3D prikazima i automatizovanim sistemima prati izvlačenje i preradu minerala jadarit, iz podzemnog modernog rudnika.

Tako će u budućnosti izgledati jedan uobičajen radni dan zaposlenih u rudniku 21. vijeka, koji se neće nalaziti u SAD ili Australiji, već u Srbiji, kod Loznice.

Jadar je važan projekat za kompaniju Rio Tinto, ali i značajna investicija koja će imati uticaj na privredu Srbije, kaže Tod Diebold, menadžer u kompaniji Rio Tinto zadužen za projekat Jadar.

- Jadar će biti jedan od modernih rudnika sa najsofisticiranijom tehnologijom - rekao je Diebold, na 10. Međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji, na panelu pod nazivom "Budućnost pametnog rudarstva".

Električna vozila, potpuno savremen operativni centar, primjena 3D tehnologije, inovacije su koje će zaposlene u ovom rudniku učiniti, kako kaže, radnom snagom budućnosti, a razvoj Jadra će, kako je iz ove kompanije najavljivano i ranije, Srbiji donijeti investiciju od 1,5 mlrd USD.

Tod Diebold navodi da Rio Tinto podržava nove tehnologije kako bi pratili kretanja i zamor radnika, a sistemi za upravljanje vozila, upravo doprinose unapređivanju ovih vrijednosti kompanije.

- Električni vozni park neće imati onaj nivo autonomije kao što je u to u nekim drugim zemljama. Ali u Jadru ćemo imati operativni centar, gdje će zaposleni upravljati vozilima koji se nalaze 800 m ispod njih, a samim tim radnici će biti na površini, a ne na nebezbjednim površinama u rudnicima - objašnjava on.

Kaže da će Jadar imati i "digitalnog blizanca", takozvani pametni 3D model imovine, koji će uz pomoć prilagođavanja, optimizirati učinak kompanije.

- Neko ko ide u fabriku da održava pumpe, skenira pumpu svojim tabletom, dobija digitalni prikaz pumpe. Na osnovu toga može da provjeri temperaturu, protok kroz pumpu, zatim koji djelovi su zamijenjeni, kad je poslednji put servisirana.... - navodi on.

Na taj način, dodaje, zaposleni će u ovom rudniku biti povezani sa svim podacima... tačnije, milionima podataka.

- Prikupićemo milione podataka, proračunati i preći sa praćenja na prediktivno mašinsko učenje, kako bismo unapređivali naše operacije, poboljšali efikasnost - navodi Diebold.

- Imaćemo radnu snagu budućnosti. Zaposlene sa pravim informacijama, u pravom formatu, kako bi mogli da donesu prave odluke na pravom nivou poslovanja – navodi Diebold.

Uz to, kao značajan element, navodi i da Rio Tinto ima i izuzetno integrisan i automatizovan lanac snabdijevanja, kako bi kompanija na najbolji mogući način odgovorila na lanac kupaca


Baterija za električna vozila, izolacija, đubrivo

Diebold kaže da kompanija Rio Tinto snabdijeva svijet materijama koje su nephodne za njegov napredak, budući da većina stvari koje koristimo, od mobilnog telefona, aparata za kafu, kao i zgrada dolaze iz zemlje. Stoga, kako ističe, rudarstvo omogućava moderan život.

(Foto: YouTube/screenshot)
U potrazi za tim ciljem, početkom 2000-ih kompanija je tražila borat zbog proizvodnje u Južnoj Kaliforrniji. Tada su, u Srbiji, pronašli specifičnu rudu litijum-borata, koju su nazvali upravo, po mjestu na kojem je pronađena - jadarit.

Diebold kaže da se jedan od najznačajnih depozita litijuma u svijetu, nalazi ovdje u Srbiji, te da kada su u pitanju planovi kompanije sa "srpskim kriptonitom", kompanija neće izvoziti minerale, već će rafinirati proizvod do finalnog stanja.

- Zadržaćemo tu vrijednost u Srbiji i zgradićemo fabriku za preradu, kako bi litijum izvukli iz jadarita. Ali, potrebna nam je infrstruktura za to – napominje menadžer.

Kada je u pitanju značaj litijuma i borata, Diebold vrijednost ove rude ne dovodi u pitanje. Objašnjava da svoju primjenu mogu naći u različitim oblastima.

Litijum se, kako kaže, može koristiti za baterije za električna vozila, borat za izolaciju kao i za đubriva u poljoprivredi.


Rad u skladu sa ekološkim propisima


Ono što je, takođe, relevantan elemenat poslovanja za kompaniju Rio Tinto, je zaštita životne sredine.

Tod Diebold ističe da su za ovu kompaniju od velikog značaja ekološki propisi. Navodi da je Rio Tinto dugo bio pionir u ovoj oblasti, te da će nastaviti sa inovacijama u budućnosti.

- Poveli smo priču o održivom rudarstvu. Trudili smo se da koristimo bolja rješenja koja čine naše poslovanje održivijim. Rio Tinto koristi električna, samovozeća vozila koja ne ispuštaju ugljen-dioksid. To ćemo imati i u Jadru - objašnjava on.

Napominje i da Rio Tinto kontroliše sve svoje operacije, "za koje smo se postarali da budu u skladu sa zakonima."

- Za nas su veoma bitni ekološki propisi. Sve što gradimo je u skladu sa tim. Tako ćemo raditi i sa Jadrom, kako bi bio bezbjedan, produktivan i ekološki održiv - ističe Diebold.

Sandra Petrović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE