NavMenu

Deficit na tržištu nafte 2021. ako OPEK produži sporazum

Izvor: Tanjug Utorak, 17.11.2020. 15:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarski nadzorni odbor grupe OPEK+ razmotriće na današnjem sastanku četiri scenarija o razvoju događaja na tržištu nafte u 2021. godini, s različitim opcijama smanjenja proizvodnje "crnog zlata", prema dokumentu tehničkog komiteta ove naftne grupacije u koji je uvid imala agencija Tass.

Dva scenarija predviđaju nastavak ograničenja proizvodnje nafte ali uz blago povećanje pumpanja, što znači da će od 1. januara 2021. godine članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici, s Rusijom na čelu, neformalna grupa nazvana OPEK+, obnoviti proizvodnju 1,9 miliona barela dnevno.

U ovom slučaju, zalihe sirove nafte zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) nastaviće da se smanjuju, ali će i dalje biti veće od petogodišnjeg prosjeka za 125 miliona barela, prenosi Tass.

U slučaju jačeg uticaja pandemije na potražnju, OPEK+ priznaje da zalihe mogu da premaše cilj za 470 miliona barela. Istovremeno, tržište bi moglo da se suoči sa viškom ponude od 1,9 miliona barela dnevno.

Ukoliko se ograničenja proizvodnje produže do kraja prvog kvartala 2021, zalihe nafte razvijenih zemalja bile bi veće od prosjeka za 73 miliona barela, dok bi se tržište suočilo sa deficitom od 0,9 miliona barela dnevno, u prosjeku.

Produženjem ograničenja pumpanja do kraja prve polovine 2021. godine, zalihe bi bile svedene do nivoa koji bi za samo 21 milion barela bio iznad prosjeka. Manjak ponude na tržištu bi, prema tom scenariju, prosječno mogao da iznosi 1,4 miliona barela dnevno.

Cilj sporazuma je da se komercijalne zalihe nafte vrate na petogodišnji prosjek.

Revidirani sporazum grupe OPEK+ o smanjenju proizvodnje stupio je na snagu 1. maja. Prva faza sporazuma, koja je predviđala rezanje proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno, završena je u julu. Počev od avgusta do kraja ove godine, pumpanje treba da bude manje za 7,7 miliona barela dnevno, a od 1. januara iduće godine za 5,8 miliona barela dnevno. Sporazum grupe OPEK+ ističe u aprilu 2022. godine, dodaje Tass.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.