NavMenu

U Kvebeku do 2035. godine svi novi automobili moraju biti električni

Izvor: Tanjug Utorak, 17.11.2020. 08:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)Ilustracija
Vlasti Kvebeka donijele su odluku da do 2035. godine svi novi automobili koji se prodaju u toj drugoj po veličini kanadskoj pokrajini, moraju biti električni.

Najavljeni plan Kvebeka dio je "zelenog plana" pokrajinske vlade - investicije od 6,7 mlrd USD za borbu protiv klimatskih promjena.

Predlog neće uticati na komercijalna ili industrijska vozila, kao ni na prodaju polovnih vozila na unutrašnje sagorijevanje, prenose kanadski mediji.

Kvebek već ostvaruje 50% od ukupne prodaje električnih vozila u Kanadi, ali vozni park je mali i iznosi manje od 1,5% svih registrovanih vozila. Vlada Kvebeka želi da se taj broj poveća na 30% do 2030. godine, na oko 1,5 miliona registrovanih električnih vozila u provinciji.

Savezna vlada Kanade je sa svoje strane nagovijestila da želi da prekine prodaju novih vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem do 2040. godine.

Potez Kvebeka sličan onome koji je već najavljen u Velikoj Britaniji (2030), Švedskoj (2030) i Kaliforniji (2035), dok je pokrajina Britanska Kolumbija na zapadnoj obali Kanade prošle godine najavila zabranu vozila na benzinski pogon počev od 2040. godine.

Vlasti Amsterdama najavile su ranije da će automobilima na benzinski i dizel pogon biti zabranjen pristup tom holandskom gradu od 2030. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Zemljište za gradnju vjetroparka u Šavniku zakupiće konzorcijum podgoričkih firmi

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine zaključilo je ugovor o dugoročnom zakupu na period od 30 godina državnog zemljišta zbog izgradnje vjetroelektrane na lokalitetu Sinjajevina u opštini Šavnik, sa konzorcijumom podgoričkih kompanija N1, Sistem-MNE i Permonte, saopšteno je Pobjedi iz tog resora. Vlasnici kompanije N1 su Nebojša Kažić i Milan Rapaić sa po 25% učešća u kapitalu. Polovina firme N1 pripada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.