NavMenu

Najnovije prognoze: Profitabilnost bankarskog sektora u regionu mogla bi pasti od 30 do 50%

Izvor: Mina Ponedjeljak, 16.11.2020. 09:43
Komentari
Podeli
(Foto: Jat036/shutterstock.com)
Profitabilnost bankarskog sektora u centralnoj i istočnoj Evropi mogla bi biti manja 30 do 50% u ovoj i narednoj godini u odnosu na scenario bez pandemije koju je izazvao Covid-19, navodi se najnovijim pognozama Raiffeisen Researcha.

Pad profitabilnosti na tržištima centralne i jugoistočne Evrope mogao bi biti na višem kraju ovog raspona procijenili su u prognozama pod nazivom Bankarski sektori u CEE: Istovremeno u režimu krize i oporavka, prenosi SEEbiz.

- Za ovu i narednu godinu i dalje očekujemo da će povrat na kapital biti jednocifren u rasponu od četiri do devet odsto na većini tih tržišta, s 20 rizikom smanjenja u narednoj godini. Sveukupno, niska dvocifrena cifra ROE u bankarstvu CEE i dalje bi mogla biti realna u ovoj i narednoj godini, ali samo kada i ako tržišta istočne Evrope i Rusije nastave s performansama - navodi se u istraživanju.

Prema istraživanju, kreditni rast na tržištima CEE u prvoj polovini godine bio je mnogo snažniji nego u "klasičnoj" makroekonomskoj i/ili makrofinansijskoj krizi. Ovaj razvoj odražava snažni zaokret nakon prve faze zaključavanja i, prije svega, u novom maloprodajnom poslovanju, koje je ostalo mirno tokom zaključavanja.

Kreditiranje u nekim zemljama CE/SEE bilo je znatno robusnije nego što se očekivalo. Kao i u zapadnoj Evropi, ovo se posebno odnosi na pozajmljivanje za stambene nekretnine.

Kreditiranje je podržano kontinuiranim programima podrške i subvencija i brzim smanjenjem sistemskih rezerva kapitala, dodatnih zaštitnih slojeva kapitala i /ili uklanjanjem mikro ili makrobonitetnih propisa/mjera pooštravanja u mnogim zemljama.

Smanjenje oporezivanja banaka u Rumuniji početkom ove godine takođe je imalo pozitivan efekt.

Trenutno se kreditni rast u CE/SEE kreće u rasponu od pet odsto do sedam odsto u prosjeku na godišnjem nivou. Na nekim tržištima, poput Mađarske, Srbije ili možda Albanije, ove godine moguće su čak i dvocifrene stope rasta kredita, u lokalnoj valuti.

Isto se može odnositi na rusko tržište. Poređenja radi, prethodne krizne godine u CEE karakterizovale su negativne vrijednosti ili stope rasta kredita od najviše dva do četiri odsto.

- Podrazumijeva se da su hrabre mjere podrške fiskalne, monetarne i regulatorne prirode do sada učinile Covid-19 vrlo upravljivim. Napokon, u ovoj krizi očekujemo fiskalni impuls od pet odsto do deset odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u CE/SEE, dok je u globalnoj finansijskoj krizi u prosjeku iznosio oko tri odsto BDP-a, često praćen brzim procikličkim rezom - naveli su iz Raiffeisen Resercha.

Pogoršanje kvaliteta imovine ostalo je do sada skromno, a NPL se do sada povećao deset do 50 baznih bodova.

Pokazatelji nekvalitetnih zajmova dostigli su višegodišnji najniži nivo u CE/SEE krajem prošle godine. Koeficijent NPL u CE dostigao je vrijednost nešto ispod pet odsto na kraju prošle godine. U regiji jugoistočne Evrope, omjer NPL je na kraju prošle godine iznosio 5,9%. To znači da je taj omjer dostigao vrijednosti bliske nivoima viđenim prije globalne finansijske krize 2008/2009.

U Raiffeisenu vide potencijal da etablirane banke iz centralne i istočne Evrope ponovo pridobiju kupce i tržišne udjele od FinTech-a i banaka izazivača, jer se vraća važnost poslova kreditiranja zajedno s platnim transakcijama. Pored toga, neke banke mogu iskoristiti priliku za sticanje kupaca i tehnologije od FinTech-a koji sada posluju pod težim tržišnim uslovima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.