Izvor: Mina | Četvrtak, 12.11.2020.| 15:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Regionalni vodovod očekuje za 2 mil EUR manje prihode - Moguće kreditno zaduženje za održanje tekuće likvidnosti

(Foto: jtairat/shutterstock.com)
Ukupne izmirene kreditne obaveze Regionalnog vodovoda po dugoročnim kreditima u periodu od 2011. godine do kraja maja iznose 28,2 mil EUR, od čega je sadašnji menadžment isplatio oko 24,5 mil EUR.

Izvršni direktor Regionalnog vodovoda, Goran Jevrić, kazao je da je do sada, i pored velikih izazova sa kojima se suočavala ta kompanija, primarna poslovna politika preduzeća bila redovna otplata godišnjih rata kredita, jer je po navedenim kreditima, Vlada izdala državne garancije, čije očuvanje je moralo biti obezbijeđeno.

- U prethodnom periodu su iz sopstvenih sredstava servisirane kreditne obaveze prema međunarodnim finansijskim institucijama, odnosno Evropskoj banci za obnovu i razvoj, Svjetskoj banci, Abu Dhabi fondu za razvoj i Erste banci - naveo je Jevrić u Viziji razvoja Regionalnog vodovoda do 2025. godine.

Regionalni vodovod je, kako je podsjetio, zahvaljujući podršci Vlade u prethodnom periodu uspješno refinansirao kredit kod Abu Dhabi fonda za razvoj, ali se i kreditno zadužio za potrebe otplate obaveza prema Strabag po odluci Apelacionog suda Crne Gore, kojim je priznata odluka neugovorenog i nenadležnog Arbitražnog suda pri Međunarodnoj trgovinskoj komori iz Pariza.

- Značajno poboljšanje finansijskih parametara poslovanja je omogućilo i da se prošla godina okonča sa pozitivnim finansijskim rezultatom od oko 97 hiljada EUR i pored blokade transakcionih računa koja je trajala 268 dana, i isplaćenih 12 mil EUR, shodno navedenoj sudskoj presudi - kazao je Jevrić.

On je naveo da analize koje je sproveo menadžment Regionalnog vodovoda dovode do zaključka da usljed prestanka funkcionisanja privrede zbog proglašene pandemije virusa Covid-19, kao i usljed uticaja globalne krize na sezonu, treba očekivati manje prihode Regionalnog vodovoda tokom ove godine, po oba osnova poslovnih prihoda od oko dva miliona EUR.

- To će imati direktan uticaj na tekuću likvidnost preduzeća, naročito imajući u vidu kreditne obaveze od 1,94 mil EUR koje predstoje do kraja ove godine - dodao je Jevrić.

U predstojećem periodu je, kako je ocijenio, neophodno razmotriti inicijativu za dobijanje potrebnih kreditnih sredstava u cilju održanja tekuće likvidnosti Regionalnog vodovoda u periodu od polovine ove godine do kraja juna naredne, u saradnji sa Investiciono razvojnim fondom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj ili nekom drugom institucijom.

- Završetak razvojnih projekata, prije svega spajanje opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem (RVS), će garantovati nove prihode Regionalnom vodovodu kojima će se servisirati i kreditna zaduženja na održiv način - kazao je Jevrić.

On je podsjetio da je Zakonom o regionalnom vodosnabdijevanju crnogorskog primorja propisano da se posebna naknada za izgradnju, odnosno rekonstrukciju primarnih ugostiteljskih objekata sa pet zvjezdica ukida od početka 2018. godine, dok će se za objekte sa četiri zvjezdice plaćati po stopi od 0,5%.

- Imajući u vidu značajan udio prihoda od naknade koji se naplaćuju od objekata sa pet i četiri zvjezdice, za očekivati je da će se prihodi po ovom osnovu smanjiti od 30 do 50 %, što će značajno uticati na prihode Regionalnog vodovoda - naveo je Jevrić.

Takođe, Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, objekti su kategorisani kao složeni inženjerski objekti, ostali inženjerski objekti, pomoćni objekti i privremeni objekti, a izdavanje građevinske dozvole je propisano samo za složene inženjerske objekte. Građenje ostalih objekata uslovljeno je podnošenjem prijave građenja i dokumentacije nadležnoj inspekciji.

- Osim toga, propisano je da se dokaz o izmirenju posebne naknade u vezi sa građenjem složenih inženjerskih objekata podnosi u postupku izdavanja upotrebne dozvole, nije propisano podnošenje tog dokaza u vezi sa postavljanjem, odnosno građenjem privremenih i pomoćnih objekata, predviđeno je da se dokaz o izmirenju posebne naknade u vezi sa izgradnjom ostalih objekata podnosi uz prijavu građenja - rekao je Jevrić.

Prethodno iskustvo Regionalnog vodovoda sa zakonskim rješenjem koje je takođe propisivalo izmirenje posebne naknade prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanja upotrebne dozvole je izuzetno negativno.

- U praksi se pokazalo da investitor često izbjegavaju ovaj postupak, pa sada imamo niz objekata koji su u upotrebi, a nijesu podnijeli zahtjev za dobijanje upotrebne dozvole, što za Regionalni vodovod predstavlja značajan gubitak prihoda koji pokušava riješiti u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Upravom za inspekcijske poslove - zaključio je Jevrić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE