NavMenu

Oporavak tražnje za naftom u 2021. biće sporiji

Izvor: Tanjug Četvrtak, 12.11.2020. 08:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)Ilustracija
Oporavak globalne potražnje za naftom u 2021. godini biće sporiji nego što se ranije mislilo zbog rasta slučajeva koronavirusa, koji sputava napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika da podrže tržište, objavio je naftni kartel.

Tražnja će sledeće godine porasti za 6,25 miliona barela dnevno (bpd), na 96,26 miliona bpd, navodi se u novembarskom mjesečnom izvještaju OPEK-a.

Nova OPEK-va prognoza u rastu tražnje manja je 300.000 barela dnevno u odnosu na procjenu prije mjesec dana, prenosi Reuters.

U izvještaju OPEK-a se napominje da će potezi evropskih vlada kao što su zatvaranje restorana i podsticanje rada kod kuće pogoditi tražnju za gorivom u preostalom periodu do kraja 2020. godine, pri čemu će uticaj pandemije na tržište nafte potrajati do sredine sledeće godine.

- Oporavak potražnje za naftom biće ozbiljno otežan i pretpostavlja se da će usporavanje tražnje za gorivom u transportnom i industrijskom sektoru trajati do sredine 2021. godine - piše u izvještaju.

Cijena nafte je ojačala ove nedelje, a danas je dostigla nivo od 45 USD po barelu, najviši u poslednjih više od dva mjeseca, nakon što su proizvođači ljekova Pfizer i BioNTech objavili da je efikasnost njihove vakcina za Kovid-19 iznosila preko 90% prema prvim rezultatima ispitivanja.

OPEK je takođe smanjio procjenu ovogodišnjeg pada upotrebe nafte na 9,75 miliona barela dnevno u odnosu na raniju procjenu od 9,47 miliona barela na dan.

Izvještaj je pokazao da je došlo i do porasta proizvodnje, što je još jedan problem koji sputava napore grupe OPEK + da stabilizuje tržište i podrži cijene.

Naime, proizvodnja "crnog zlata" u okviru naftnog kartela je porasla za 320.000 barela dnevno, na 24,39 miliona barela u oktobru, vođena oporavkom u Libiji, članici OPEK-a, koja je izuzeta iz sporazuma o smanjenju pumpanja.

OPEK prognozira da će potražnja za njegovom sirovom naftom biti za 600.000 barela dnevno od očekivane naredne godine, i da će iznositi 27,4 miliona barela dnevno.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.