NavMenu

Naredni period biće pun izazova za donosioce odluka - Region može ojačati svoju poziciju na globalnoj mapi ulaganja

Izvor: Mina Srijeda, 11.11.2020. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: isak55/shutterstock.com)
Region, uprkos globalnoj pandemiji, može ojačati svoju poziciju na globalnoj mapi ulaganja, poručeno je sa regionalne konfrencije Američke privredne komore (AmCham).

Na konferenciji AmCha "Budućnost ulaganja" sadašnji i potencijalni investitori razgovarali o potencijalu Centralne i Istočne Evrope da postane platforma za održivu, visokotehnološku proizvodnju, vještačku inteligenciju i visoki kulturni turizam,

- Invenstitori su razgovarali o implikacijama koje globalna pandemija ima na polje investicija i kako naš region može ojačati svoju poziciju na globalnoj mapi ulaganja - navodi se u saopštenju.

Učesnici u panel raspravi Digitalna ekonomija saglasni da je sigurnost na internetu jedna od prioretnih tema svijeta, samim tim i regiona, kao i da je zadatak donosioca odluka i relevantnih društenih aktera, najviše univerziteta da prepozna značaj STEM vještina.

Učesnici panela, kako je saopšteno iz AmCham-a, smatraju da region ima stručnjake, ali da njihov broj može i mora biti veći.

- Najveća prepreka je "odliv mozgova", te sugerišu donosiocima odluka da ulaganje u ljudske resurse bude jedan od ključnih prioriteta. Region ipak, ako je sudeći po današnjim ocjenama, ima dobre polazne tačke - kaže se u saopštenju.

Izvršni direktor kompanije doMEn Predrag Lešić kazao je da Crna Gora ima veliki broj talenta, inženjera te je, nabrajajuću upsješne domaće i regionalne IT kompanije, istakao da je region pogodan za istraživanje i razvoj.

Iz AmCham-a su kazali da je pandemija novog koronavirusa ubrzala proces digitalne transformacije, a za nekadašnjih isplaniranih nekoliko godina sada je potrebno svega nekoliko mjeseci i ta činjenica ima implikacije i na donosioce odluka.

- Svi koji razmišljaju o potencijalnim investicijama uzeće u obzir rad od kuće, jer su današnja vremena pokazivala da ljudi mogu biti jednako produktivni, ako ne i više, kada nijesu formalno u kancelariji. To znači i da će vlade morati da se navikavaju na stvarnost koju nazivamo "new normal" - kaže se u saopštenju.

Najviše posljedica od pandemije pretrpio je sektor turizma, a samim tim, i drugi sektori koji su u posrednoj ili neposrednoj vezi.

Izvršni direktor kompanije Regent Porto Montenegro Kai Dikman kazao je da kompanija na čijem je čelu bilježi pad prihoda od 60%, ali da je to očekivano.

Ipak, kako je naveo, optimistačan je, budući da Crna Gora nije stopirala nijedan projekat na primorju iz domena luskuznog turizma, već samo odgodila otvaranja novih hotela i rizorta.

Uzumajući u obzir da će se putovanja vratiti, on smatra da će Crna Gora zadržati dobru poziciju kada su u pitanju investicije i luksuzni turizam i najavio gradnju novih kompleksa u oviru Regenta za 2023. godinu.

Učesnici panel rasprave Turistička industrija razgovarali su o tome kako se region može oporaviti nakon što pandemija dopusti povratak međunarodnih putovanja.

- Stručnjaci predviđaju da će se 2023. godine biznis vratiti na nivo od 2019. godine, premda postoje i drugačija mišljenja. Sve to ipak najviše će zavisiti od lansiranja vakcine - smatraju učesnici panela.

Učesnici panel rasprave Održiva proizvodnja diskutovali su o javno-privatnoj saradnji na razvoju proizvoda, do održivih ulaganja u učinkovitiju proizvodnju.

Izvršni direktor AmCham-a Marko Miročević rekao je da su željeli da naprave priliku da se razmijene informacije između kompanija koje su već donijele odluku da region stave u srž svoje globalne strategije rasta i onih kompanija koje to još uvijek razmatraju.

Iz AmCham-a su naveli da će naredni period biti pun izazova za donosioce odluka, najviše u svijetlu ublažavanja posljedica pandemije Covid-19.

- Potrebno je napraviti sinergiju između biznis i akademske zajednice, kako bi određeni proizvod našao put do tržišta, prilagoditi programe univeziteta i tehnologiju onome što su zahtjevi tržišta, a vlade su, zaključuju učesnici panela, ključni partneri u ovom procesu - kaže se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.