Izvor: bankar.me | Utorak, 10.11.2020.| 13:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EPCG i Voli u top 10 preduzeća u CG - Pogledajte i ostale kompanije na listi najvećih u JIE

(Foto: Nagy-Bagoly Arpad/shutterstock.com)
Regionalna medijska i analitička kuća SeeNews objavila je ovih dana izvještaj TOP 100 SEE i u kojem je navedeno 100 najvećih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope.

No, u izvještaju se posebno navodi po 10 najvećih kompanija u svakoj od zemalja. Zanimljivo je pogledati koje su najveće firme u zemljama bivše Jugoslavije.

Vidljivo je da se uglavnom radi o kompanijama koje se bave trgovinom ili proizvodnjom struje i nafte, telekom operaterima i maloprodajnim lancima.

U Crnoj Gori je najveća kompanija Elektroprivreda Crne Gore sa 337 mil EUR, a slijedi maloprodajni lanac Voli Trade. Na trećem mjestu je kineska kompanija CRBC koja je glavni izvođač radona na autoputu Bar – Boljare. Na četvrtom HDL Laković, slijede Jugopetrol, Bemax, Mercator CG, Domaća Trgovina. Nacionalni avioprevoznik Montenegroairlines se nalazi na devetom mjestu a u TOP 10 crnogorskih kompanija ušao je Crnogorski Telekom.

Kako se navodi, u BiH je 10 najvećih kompanija, prema ukupnim prihodima u 2019: Holdina, Bingo, Elektroprivreda, ArcelorMittal, Boreas, G-Petrol, Hifa-Oil, Optima Grupa, Petrol BH Oil Company i MH ERS MP (Elektroprivreda RS).

U Hrvatskoj je najveća kompanija INA sa 2,9 mlrd EUR, a slijede Hrvatska Elektroprivreda i Konzum.

U Srbiji je takođe državna Elektoroprivreda najveće preduzeće sa oko 2,5 mlrd EUR godišnjih prihoda, a slijedi Naftna industrija Srbije.

U Sloveniji je najveća kompanija naftni/gasni gigant Petrol sa 3,6 mlrd EUR.

U Sjevernoj Makedoniji je najveća firma Johnson Matthey DOOEL sa oko 1,9 mlrd EUR. Riječ je o odjelu britanske firme koja je vodeći svjetski proizvođač katalizatora za kontrolu emisija ozduvnih gasova iz vozila.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.