NavMenu

Obilježava se 100 godina teorije o klimatskim promjenama Milutina Milankovića

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 09.11.2020. 16:27
Komentari
Podeli
Na svjetski dan klimatskih promena, 4. novembra, u Mikrogaleriji Centra za promociju nauke postavljena je izložba posvećena Milutinu Milankoviću, što je ujedno označilo početak programa obilježavanja sto godina Milankovićeve teorije o klimatskim promjenama

Ove godine navršava se 100 godina otkad je, 1920. godine, u Parizu, objavljena Matematička teorija toplotnih pojava izazvanih sunčevim zračenjem, čiji je autor tadašnji profesor Univerziteta u Beogradu i potonji naučnik svjetskog glasa Milutin Milanković.

Udruženje Milutin Milanković iz Beograda, u saradnji sa brojnim stručnjacima, institucijama i organizacijama iz zemlje i inostranstva, tim povodom podsjeća na doprinos srpskog naučnika svjetskoj klimatologiji i nauci uopšte, saopštio je Centar za promociju nauke.

Ovaj svojevrsni naučni jubilej pod nazivom Sto godina Milankovićeve teorije o klimatskim promjenama obilježava se svečanim i naučno-stručnim skupom, 17. i 18. novembra, u Beogradu, kao i u onlajn formatu.

U utorak, 17. novembra, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, uz poštovanje svih propisanih mjera zaštite u vezi sa aktuelnom pandemijom koronavirusa, biće priređen svečani skup i otvorena izložba Milanković naučnik i vizionar.

U srijedu, 18. novembra, uz koordinaciju događaja iz prostorija Udruženja Milutin Milanković, održaće se međunarodna naučno-stručna konferencija u onlajn formatu. Tom prilikom će biti prezentovano 28 naučnih radova stručnjaka iz Srbije, Francuske, Mađarske, Austrije, Kanade, Belgije, SAD, Južnoafričke Republike i Crne Gore.

Program obilježavanja jubileja takođe čine: objava reprint izdanja Milankovićeve teorije iz 1920. godine, publikovanje rada dr Stele Filipi Matutinović Milutin Milanković i njegovo djelo iz naukometrijske perspektive, izdavanje zbornika radova učesnika naučno-stručnog skupa, produkcija i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o nastanku Milankovićeve teorije, postavljanje ploče o proglašenju Univerziteta u Beogradu za istorijsko mjesto od značaja za razvoj fizičkih nauka, ustanovljavanje nagrade Milutin Milanković, kao i postavljanje izložbe o Milankovićevoj teoriji u zgradi Rektorata, u Mikrogaleriji Centra za promociju nauke i na još nekoliko lokacija od značaja za nauku u Beogradu.


Podsjetimo, kako je eKapija pisala, slavni srpski naučnik ove godine će dobiti i muzej na Kosančićevom vencu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija

Kompaniji Čevo solar licenca za proizvodnju električne energije

Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) izdala je podgoričkom preduzeću Čevo solar licencu za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije. Licenca je izdata na period od 10 godina i važiće so 10. aprila 2034. - Imalac licence je dužan da, ukoliko namjerava da nastavi sa obavljanjem iste djelatnosti i nakon isteka njenog važenja, zahtjev za izdavanje nove licence podnese 60 dana prije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.