NavMenu

Kako je pandemija dovela do rekordnog kineskog izvoza

Izvor: Beta Ponedjeljak, 09.11.2020. 12:13
Komentari
Podeli
(Foto: cybrain/shutterstock)
Rast izvoza iz Kine premašio je očekivanja analitičara u oktobru. To se poklapa s većom potražnjom medicinske opreme i tehnologije neophodne za rad ljudi od kuće usred porasta broja inficiranih koronavirusom širom svijeta.

Ali, to je i najnoviji znak da brzi ekonomski oporavak Kine nastavlja da jača njenu ulogu u globalnoj trgovini, pišu svjetski mediji, a prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).


Premašena očekivanja analitičara

Izvoz iz Kine porastao je u oktobru 11,4% u odnosu na godinu ranije, nakon rasta od 9,9% u septembru, kada je zabilježen i porast uvoza od 13,2%, dok je u oktobru povećan 4,7%, izvijestio je Rojters.

Brojke izvoza su premašile očekivanja analitičara koji su za Rojters prognozirali rast kineskog izvoza u oktobru od 9,3% u odnosu na godinu ranije.

Kineski izvoz u oktobru širio se brže nego što se očekivalo, podupirući oporavak ekonomije i podstičući sve veću potražnju za uvozom, koji je takođe rastao drugi mjesec zaredom, ukazuje Blumberg i ističe da rani podaci pokazuju kontinuiranu ekspanziju u proizvodnji i rast u uslužnoj industriji.

Neočekivano povećanje izvoza u oktobru sugeriše da je kineski izvoz otporniji usred drugog talasa koronavirusa širom svijeta, ocenjuje Blumberg. Blago usporavanje uvoza može pak odražavati sezonski uticaj, dok podatak o rastu drugi mjesec zaredom sugeriše nastavak oporavka domaće potražnje.

Povećanje izvoza u oktobru zabilježeno je najprije kod elektonike koja uključuje prodaju novih ajfona (iPhone), kaže Sing Džaopeng, ekonomista iz australijske i novozelandske bankarske grupe.

Kineski izvoz medicinske opreme rastao je brže od bilo koje kategorije, ukazuje Blumberg i dodaje da je u prvih 10 mjeseci izvoz veći za 43% u odnosu na godinu ranije. Slijedili su tekstil, tkanine i ostala srodna roba, koji su porasli gotovo 32%.

Uvoz mesa povećao se za više od 75% u prvih 10 mjeseci, dok je kupovina kozmetike i kozmetičkih proizvoda porasla za oko 26%. Uvoz žita porastao je za 21%.


Pitanje inostrane tražnje


Kineski trgovinski suficit i izvoz u SAD i ostatak svijeta, čiji oporavak potiče potražnju proizvoda iz Kine, prkosi očekivanjima tržišta već sedam mjeseci, ukazuje Wall Street Journal.

Poslednjih mjeseci inostrana prodaja medicinske opreme povezane s pandemijom i kompjuterskih proizvoda za rad od kuće ostala je iznenađujuće fleksibilna, ukazuje list ističući da je to pomoglo drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji da odbaci očekivanja o sužavanju inostrane prodaje.

Uprkos tome, naglašava Wall Street Journal, viši zvaničnici u Pekingu smatraju globalno okruženje sve nesigurnijim zbog porasta geopolitičkih napetosti i novog talasa slučajeva koronavirusa, postavljajući pitanja o sposobnosti spoljne potražnje da nastavi da podstiče kineski rast.


U predlogu za sledeći petogodišnji plan Kine, objavljenom prošlog mjeseca, kineski čelnici obavezali su se da povećaju i domaću potrošnju. Nova strategija ima cilj da nadoknadi rastuću geopolitičku konkurenciju sa Zapadom, kažu ekonomisti.

Kineski izvoz u Sjedinjene Države - treći najveći trgovinski partner - u oktobru je porastao za 22,5% u odnosu na isti period prošle godine, dok su pošiljke zemljama jugoistočne Azije i Evropskoj uniji - kineskim prvim partnerima - porasli za sedam odsto, napisao je Volstrit žurnal.


Snažan industrijski rast

Podaci o porastu kineskog izvoza u oktobru ukazuju na sve veću ulogu Kine u globalnoj trgovini tokom Covid-19, piše Fajnenšel tajms napominjući kako je izvoz iz druge najveće svjetske ekonomije zabilježio najveću stopu rasta od marta 2019.

U vrijeme kada se druge ekonomije još uvijek bore s uticajem pandemije, trgovinska aktivnost pridonijela je bržem oporavku Kine, gdje je bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju povećan 4,9%.

Oporavak Kine podstaknut je snažnim industrijskim rastom, čiji je udio u proizvodnji čelika dostigao rekordne nivoe početkom ove godine. Kina je, ukazuje Financial Times, u prvih deset mjeseci 2020. uvezla gotovo milijardu tona željezne rude, što je 11,2% više u odnosu na prošlu godinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.