NavMenu

Počela izgradnja najvećeg mosta u Banjaluci - Vrijednost radova u prvoj fazi oko 7,5 mil KM

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 09.11.2020. 08:39
Komentari
Podeli
(Foto: Grad Banjaluka)
Na desnoj obali Vrbasa, u Banjaluci, u nedjelju, 8. novembra, je počela izgradnja budućeg simbola grada XXI vijeka i najvećeg mosta u ovom gradu. Gradonačelnik Igor Radojičić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ozvaničili su početak realizacije jednog od najvećih projekata infrastrukture u modernoj istoriji Banjaluke.

Gradonačelnik Igor Radojičić, naglasio je da je ovo projekat koji će služiti generacijama poslije nas, koji ima svoju funkcionalnu vrijednost jer povezuje dva velika naselja Obilićevo i Starčevicu sa naseljem Dolac odnosno centrom grada, ali da ima i svoju simboliku, nešto što će biti banjalučka razglednica XXI vijeka.

- Banjaluka nastoji da bude regionalni centar i, u skladu s tim, mora da razmišlja o viziji razvoja u decenijama ispred nas. Tri godine je trajala priprema posla, pobjednici na konkursu su naši autori i ovim putem još jednom upućujem čestitike timu koji je vodio Saša Čvoro. Most će se raditi u nekoliko faza, a danas počinju radovi na kolskom mostu koji ima širinu 21 metar, a sljedeće faze će podrazumijevati spoj mosta prema podnožju Kastela i dalje prema Bulevaru, a sa druge strane proširenje Mačvanske ulice što će omogućiti nesmetan i brz prolaz ka Istočnom tranzitu. Posebna faza biće i uređenje priobalja Vrbasa – poručio je Radojičić, saopšteno je na gradskom sajtu.

Predjednica RS, Željka Cvijanović, ocijenila je da je ovo veliki dan za Banjaluku, jer je u pitanju ambiciozan projekat Banjaluke budućnosti.

- Posebno raduje činjenica da idejno rješenje nosi pečat domaće pameti. Kada most bude u potpunosti završen, sigurno je da ćemo se njime moći podičiti i pohvaliti. Ovim projektom ne samo da može da se pohvali Banjaluka već i veliki evropski i svjetski gradovi. Kao predsjednik Republike, uvijek ću podržati razvoj našeg najvećeg grada koji je ogroman reurs za sve nas – istakla je Cvijanović.

Pobjedničko rješenje za most u naselju Dolac djelo je banjalučkih autora. Šef tima bio je Saša Čvoro, a njemu su bili i Radovan Beleslin, Neda Medić, Maja Medić, Nebojša Jeremić, Đorđe Šebić i Zoran Uljarević.

- Lijep dan za Banjaluku i njene građane, a poseban dan i za nas autore projekta. U prvoj fazi gradimo most iznad rijeke koji će biti dužine 80 metara. Vjerujemo da će, završetkom ovog projekta, Banjaluka dobiti lijep i funkcionalan most – rekao je Čvoro.

Izvođač radova je preduzeće Integral inženjering, vrijednost radova u prvoj fazi je oko 7,5 mil KM. Sredstva su obezbijedili Grad Banjaluka i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.