Izvor: eKapija | Nedjelja, 08.11.2020.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Drydocks World potvrđen kao novi partner kompanije Adriatic Marinas - U Brodogradilište Bijela će tokom prve tri godine biti uloženo 20 mil EUR

(Foto: Paddy Walker/unplash)
Vlada Crne Gore dala je saglasnost da Dry Docks World - Dubai LLC bude novi partner kompaniji Adriatic Marinas i zamijeni holandski Damen u konzorcijumu čiji će cilj biti tranformacija Brodogradilišta Bijela u prvoklasnu kompaniju za servisiranje, održavanje, popravku i remont superjahti. Kako je predviđeno prvobitnim ugovorm o koncesiji, konzorcijum će tokom prve tri godine u brodogradilište uložiti 20 mil EUR, a investicioni ciklus počeće nakon procesa remedijacije, čiji završetak se očekuje do 31. decembra 2021.

- Vlada je dala saglasnost da konzorcijum Adriatic Marinas d.o.o. i B.V. Holding Maatschappij Damen prenese na novi Konzorcijum Adriatic Marinas doo Tivat i Dry Docks World - Dubai LLC Ugovor o koncesiji koji će prava i obaveze iz Ugovora o koncesiji prenijeti postojećoj firmi registrovanoj u Crnoj Gori za realizaciju koncesionog ugovora od 2018. godine - saopšteno je iz Vlade.

Kako je navedeno, saglasnost je data pod uslovom da sve strane postanu neograničeno solidarno odgovorne za sve obaveze koje su preuzete ovim Ugovorom. Takođe, predviđeno je da na Montenegro Yacht Services doo Tivat prelaze sva prava i obaveze koje ustupilac ima na osnovu zaključenog Ugovora o koncesiji, na dan zaključenja ugovora.

- Na osnovu dostavljene dokumentacije ocijenjeno je da konzorcijum Adriatic Marinas doo Tivat i Dry Docks World - Dubai LLC ispunjava iste uslove koje je ispunjavao konzorcijum sa kojim je zaključen ugovor, odnosno ispunjava uslove predviđene javnim pozivom i tenderskom dokumentacijom za dodjelu ugovora. Prenosom ugovora ne umanjuje se kvalitet, niti narušava kontinuitet izvršenja ugovora - saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi u dokumentaciji objavljenoj na sajtu Vlade, odluku o dodjeli koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj Vlada je donijela u novembru 2018. i prihvatila Ugovor o koncesiji između Vlade Crne Gore i Konzorcijuma Adriatic Marinas d.o.o. i B.V. Holding Maatschappij Damen. Ugovor je potpisan 30. novembra 2018. godine u Podgorici.

- Shodno odredbama Ugovora, koncesionar je u obavezi da adaptira, rekonstruiše, izgradi, opremi i iskorišćava brodogradilišnu luku na koncesionom području u periodu od 30 godina, u skladu sa biznis i investicionim planom koji su dati kao prilog Ugovora i u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata. Ukupni planirani iznos za investiciju u prve tri godine iznosi 20 mil EUR - stoji u dokumentaciji.

Ugovorom je predviđeno i da investicioni period počinje da teče od dana predaje izvještaja eksperta kojim se potvrđuje da je koncesiono područje očišćeno od istorijskog zagađenja, kako bi koncesionar započeo realizaciju investicionog plana. Kao datum završetka remedijacije označen je 31. mart 2020. godine, ali je taj rok probijen.

Ugovorom je definisana i djelatnost izgradnje i opravki brodova, kao i djelatnost izgradnje, remonta i održavanja jahti i megajahti.

Podsjetimo, krajem septembra 2020. saopšteno je da kompanija Damen, jedan od članova konzorcijuma kojem je dodijeljena koncesija za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj, ne može aktivno da učestvuje u ugovorenom investicionom i socio-ekonomskom razvojnom projektu, te da je u najboljem interesu da se njegova pozicija u Konzorcijumu Adriatic Marinas prenese na drugog partnera Dry Docks World - Dubai LLC (DDW), koja je podružnica kompanije DP World, a u cilju kontinuirane povećenosti obnovi brodogradilišne luke Bijela u skladu sa Ugovorom o koncesiji.

Dalje se navodi i da je rok za završetak remedijacije premašen, te da je evidentno kašnjenje u izvođenju radova u odnosu na definisani rok i dinamiku, a time onemogućeno preuzimanje sanirane lokacije od strane koncesionara na način određen u Ugovoru o koncesiji. Kao novi rok za završetak remedijacije označen je 31. decembar 2021. godine, kada je za očekivati da će radovi na remedijaciji biti završeni.

- Montenegro Yacht Services doo Tivat će nuditi sveobuhvatne usluge održavanja, popravke i konverzije za jahte i superjahte za različite tržišne segmente. Zajednički strateški cilj u osnovi ovog projekta jeste stvaranje nove održive i profitabilne djelatnosti sa potencijalom za budućnost, u okviru čiste i održive industrije. Nova djelatnost se nadograđuje na ambiciju Vlade Crne Gore da transformiše zemlju u destinaciju za nautički turizam koja će biti aktivna tokom cijele godine i koja će obezbjeđivati dugogodišnje zaposlenje - navodi se između ostalog u objevljenoj dokumentaciji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE