NavMenu

Budva dobija još jedan luksuzni rizort - U planu gradnja turističkog naselja sa pet zvjezdica u Reževićima

Izvor: eKapija Subota, 07.11.2020. 12:05
Komentari
Podeli
Budva (Foto: Unsplash/Oleg Gratilo)Budva
Kompanije Savana commercial retail, Stratex i Branica holiday resort planiraju izgradnju turističkog naselja kategorije pet zvjezdica u naselju Reževići u Budvi. Gradnja je planirana na nekoliko parcela u zahvatu Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore.

Zato je Vlada Crne Gore pozitivno odgvorila na zahtjev investitora i izdala im urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za realizaciju ovog projekta.

- Kompanije Savana commercial retail, Stratex i Branica holiday resort iskazale su interesovanje za započinjanje izgradnje turističkog kompleksa odnosno rizorta koji bi, između ostalih sadržaja, podrazumijevao izgradnju hotela sa najmanje 150 ležajeva, koji bi se gradio u prvoj fazi realizacije kompleksa. Ostali sadržaji podrazumijevali bi različite sadržaje mješovite namjene - saopšteno je iz Vlade.

Kako se može vidjeti u dokumentaciji, predmetna lokacija se nalazi dijelom u obalnom odmaku 0 - 100 metara a dijelom u pojasu od 100 - 1000 m. U skladu sa tim definisana su prostorna pravila i namjene za obalni odmak od 0-100m i pojas od 100-1000 m

- Definisana namjena za pojas od 100 -1000 metara od obalne linije je turizam i u njemu se zabranjuje stanogradnja na područjima izvan naselja, prostor se rezerviše za turistički razvoj, a planiranje i uređenje prostora se temelji na očuvanju prirodne, kulturne istorijske i tradicionalne vrijednosti, uz zaštitu obalnih predjela i primjenu mjera zaštite na kopnu i u moru - stoji u Vladinoj dokumentaciji.

Plan je definisao tipove turističkih zona, a koji su određeni prema turističkim indikatorima na osnovu režima zaštite i korišćenja prostora. Kako se nalazi između postojećih naseljskih struktura Rijeke Reževića i Drobnića i spada u malo izgrađene turističke zone (izgrađene do 10%), ova lokacija predstavlja granični slučaj između indikatora D2 i D3, ali se shodno ekskluzivnosti i atraktivnosti lokacije definiše sa restriktivnijim indikatorom D2 - Turističke zone
unutar područja od posebnog prirodnog značaja.

U zavisnosti od vrste smještajnih objekata ili kompleksa, predmetnu lokaciju može činiti T1 ili T2 vrsta turističke zone.

- U turističkoj zoni T1 primarno su zastupljeni turistički objekti koji su prema službenoj kategorizaciji hoteli, a dozvoljavaju se i objekti vila i depadansa. Struktura smještajnih kapaciteta podrazumijeva najmanje 70% smještajnih kapaciteta učešća u građevinama koje su prema službenoj kategorizaciji hoteli, a najviše 30% za ostale dozvoljene objekte, vile ili depadanse. Od ukupne površine zone, planirana površina terena za građevine koje
su prema službenoj kategorizaciji hoteli je najmanje 70%, a za ostale dozvoljene objekte je 30% - navodi se.

Navodi se i da je na lokacijama koje svojim uslovima zadovoljavaju izgradnju turističkih objekata, za objekte
T1 indeks zauzetosti je max 0,30, indeks izgradjenosti max 0.8, dok je najmanji udio prirodnih površina veći od 60%.

- U turističkoj zoni T2 mogu se planirati turistički kompleksi mješovitih rizorta i turističkih naselja u kojima su zastupljeni objekti koji su prema službenoj kategorizaciji hoteli ili mješoviti hoteli (kondo hoteli), vile i depadansi - navodi se.

Struktura smještajnih kapaciteta u okviru turističke zone T2, podrazumijeva najmanje 30% smještajnih kapaciteta za objekte koji su prema službenoj kategorizaciji hoteli, a najviše 70% za ostale dozvoljene objekte (vile ili depadanse).

- U turističkim zonama T2, ukupna planirana površina terena za objekte koji su prema službenoj kategorizaciji hoteli je najmanje 50%, a ukupna planirana površina terena za ostale objekte je najviše 50%.

Na lokacijama koje svojim uslovima zadovoljavaju izgradnju turistickih objekata, za objekte T2 indeks zauzetosti je max.0.25 indeks izgradjenosti max.0.7, dok je najmanji udio prirodnih površina veći od 60%.

S obzirom na to da se smještajni dio može realizovati isključivo iza linije obalnog odmaka do 100 metara, zona odmaka je rezervisana za uređenje javnih, zelenih, rekreacionih, plažnih i sličnih sadržaja, pod uslovom da isti moraju biti od javnog interesa, tj. okruženi prostorom koji je u javnom korišćenju, a nikako zatvorenim površinama u privatnom korišćenju.

- Otvoreni rekreativni sadržaji poput otvorenih bazena i sportskih terena, otvorenih pozornica sa gledalištima, montažnim objektima hrane i pića obračunavaju se u ukupan obračun sa faktorom 0,25. Za potrebe uređenja i građenja ne smiju da se povećavaju veličine propisanih kvantifikovanih pokazatelja - objašnjeno je i dokumentaciji.

Navodi se i da je prilikom projektovanja turističkih namjena, a u skladu sa turističkim indikatorima i turističkim zonama u okviru istih planirati minimum 150 ležaja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.