Izvor: eKapija | Subota, 07.11.2020.| 12:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Budva dobija još jedan luksuzni rizort - U planu gradnja turističkog naselja sa pet zvjezdica u Reževićima

Naselje Rijeka Reževića
Naselje Rijeka Reževića (Foto: Youtube.com/Screenshot)
Kompanije Savana commercial retail, Stratex i Branica holiday resort planiraju izgradnju turističkog naselja kategorije pet zvjezdica u naselju Reževići u Budvi. Gradnja je planirana na nekoliko parcela u zahvatu Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore.

Zato je Vlada Crne Gore pozitivno odgvorila na zahtjev investitora i izdala im urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za realizaciju ovog projekta.

- Kompanije Savana commercial retail, Stratex i Branica holiday resort iskazale su interesovanje za započinjanje izgradnje turističkog kompleksa odnosno rizorta koji bi, između ostalih sadržaja, podrazumijevao izgradnju hotela sa najmanje 150 ležajeva, koji bi se gradio u prvoj fazi realizacije kompleksa. Ostali sadržaji podrazumijevali bi različite sadržaje mješovite namjene - saopšteno je iz Vlade.

Kako se može vidjeti u dokumentaciji, predmetna lokacija se nalazi dijelom u obalnom odmaku 0 - 100 metara a dijelom u pojasu od 100 - 1000 m. U skladu sa tim definisana su prostorna pravila i namjene za obalni odmak od 0-100m i pojas od 100-1000 m

- Definisana namjena za pojas od 100 -1000 metara od obalne linije je turizam i u njemu se zabranjuje stanogradnja na područjima izvan naselja, prostor se rezerviše za turistički razvoj, a planiranje i uređenje prostora se temelji na očuvanju prirodne, kulturne istorijske i tradicionalne vrijednosti, uz zaštitu obalnih predjela i primjenu mjera zaštite na kopnu i u moru - stoji u Vladinoj dokumentaciji.

Plan je definisao tipove turističkih zona, a koji su određeni prema turističkim indikatorima na osnovu režima zaštite i korišćenja prostora. Kako se nalazi između postojećih naseljskih struktura Rijeke Reževića i Drobnića i spada u malo izgrađene turističke zone (izgrađene do 10%), ova lokacija predstavlja granični slučaj između indikatora D2 i D3, ali se shodno ekskluzivnosti i atraktivnosti lokacije definiše sa restriktivnijim indikatorom D2 - Turističke zone
unutar područja od posebnog prirodnog značaja.

U zavisnosti od vrste smještajnih objekata ili kompleksa, predmetnu lokaciju može činiti T1 ili T2 vrsta turističke zone.

- U turističkoj zoni T1 primarno su zastupljeni turistički objekti koji su prema službenoj kategorizaciji hoteli, a dozvoljavaju se i objekti vila i depadansa. Struktura smještajnih kapaciteta podrazumijeva najmanje 70% smještajnih kapaciteta učešća u građevinama koje su prema službenoj kategorizaciji hoteli, a najviše 30% za ostale dozvoljene objekte, vile ili depadanse. Od ukupne površine zone, planirana površina terena za građevine koje
su prema službenoj kategorizaciji hoteli je najmanje 70%, a za ostale dozvoljene objekte je 30% - navodi se.

Navodi se i da je na lokacijama koje svojim uslovima zadovoljavaju izgradnju turističkih objekata, za objekte
T1 indeks zauzetosti je max 0,30, indeks izgradjenosti max 0.8, dok je najmanji udio prirodnih površina veći od 60%.

- U turističkoj zoni T2 mogu se planirati turistički kompleksi mješovitih rizorta i turističkih naselja u kojima su zastupljeni objekti koji su prema službenoj kategorizaciji hoteli ili mješoviti hoteli (kondo hoteli), vile i depadansi - navodi se.

Struktura smještajnih kapaciteta u okviru turističke zone T2, podrazumijeva najmanje 30% smještajnih kapaciteta za objekte koji su prema službenoj kategorizaciji hoteli, a najviše 70% za ostale dozvoljene objekte (vile ili depadanse).

- U turističkim zonama T2, ukupna planirana površina terena za objekte koji su prema službenoj kategorizaciji hoteli je najmanje 50%, a ukupna planirana površina terena za ostale objekte je najviše 50%.

Na lokacijama koje svojim uslovima zadovoljavaju izgradnju turistickih objekata, za objekte T2 indeks zauzetosti je max.0.25 indeks izgradjenosti max.0.7, dok je najmanji udio prirodnih površina veći od 60%.

S obzirom na to da se smještajni dio može realizovati isključivo iza linije obalnog odmaka do 100 metara, zona odmaka je rezervisana za uređenje javnih, zelenih, rekreacionih, plažnih i sličnih sadržaja, pod uslovom da isti moraju biti od javnog interesa, tj. okruženi prostorom koji je u javnom korišćenju, a nikako zatvorenim površinama u privatnom korišćenju.

- Otvoreni rekreativni sadržaji poput otvorenih bazena i sportskih terena, otvorenih pozornica sa gledalištima, montažnim objektima hrane i pića obračunavaju se u ukupan obračun sa faktorom 0,25. Za potrebe uređenja i građenja ne smiju da se povećavaju veličine propisanih kvantifikovanih pokazatelja - objašnjeno je i dokumentaciji.

Navodi se i da je prilikom projektovanja turističkih namjena, a u skladu sa turističkim indikatorima i turističkim zonama u okviru istih planirati minimum 150 ležaja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE