NavMenu

Za rekonstrukciju puta Lubnice - Jezerine još 26 mil EUR

Izvor: eKapija Nedjelja, 08.11.2020. 15:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)Ilustracija
Crna Gora će se kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) zadužiti dodatnih 26 mil EUR za rekonstrukcijau i unapređenja lokalnih puteva, saopšteno je iz Vlade. Kako je navedeno, sredstva će se koristiti za finansiranje radova na rekonstrukciji puta Berane - Kolašin, tačnije dionice Lubnice - Jezerine u dužini od 14,4 km sa izgradnjom tunela dužine 2,8 km.

Naime, Vlada je bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova usvojila Informaciju o zaključivanju Ugovora o zajmu između Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju ovog projekta.

U dokumentaciji koja je objavljena na sajtu Vlade navodi se da su radovi počeli 18. maja 2017. godine, a rok za izvođenje radova je 36 mjeseci.

- Ugovori o zajmu potpisani su 2013. godine za zajam od pet miliona eura, i 2015. godine za zajam od 20 mil EUR. Kako sredstva iz dva navedena kredita ne mogu pokriti troškove projekta dogovoreno je usklađeno povećanje ugovora o zajmu čime će se obezbijediti nedostajuća sredstva u iznosu od 26 mil EUR neophodnih za završetak projekta - stoji u dokumentaciji.

Dalje se navodi da su, na osnovu raspisanih tendera od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva, a po pravilima EBRD-a, izabrani izvođač radova i nadzor na ovom projektu. Za izvođenje radova ugovor na iznos od oko 34,7 mil EUR sa preduzećem Euro-asfalt iz Sarajeva, dok je ugovor o vrešenju usluga nadzora potpisan sa italijanskom firmom JV IRD Engineering s.r.l. & DBA Progetti S.p.A., i to na iznos od 1,26 mil EUR.

- Ukupna vrijednost potpisanih ugovora za radove i nadzor između Ministarstva saobraćaja i pomorstva i izabranih ponuđača koji se finansiraju iz sredstava kredita EBRD iznosi 35,9 mil EUR. Nedostajuća sredstva na osnovu sklopljenih ugovora i potpisanih kreditnih aranžmana iznose 10.964.404, 35 EUR - navode iz Vlade.

Dodaju da su Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i izvođač radova, a na osnovu primjene FIDIC pravila i zahtjeva EBRD-a, ugovorili su kliznu skalu (prilagođavanje cijena zbog promjene u troškovima) koja je sastavni dio ugovora radovima.

- Uvidjevši na samom početku izvođenja radova da vrijednost klizne skale, s obzirom na rast cijena proizvoda uzetih kao reper za izračunavanje iste, premašuje iznos od 10 mil EUR do završetka projekta, primjenom FIDIC pravila i pravila banke, Uprava za saobraćaj, sa izvođačem radova, je pokrenula pregovore o promjeni indeksa u kliznoj skali kako bi se isti doveli u neke razumne okvire uz učešće predstavnika Ministarstva saobraćaja i pomorstva - kažu iz Vlade.

Nakon pregovora, uz izvršenu analizu ponuda od strane nadzora, banke i investitora, utvrđeni su novi indeksi na osnovu kojih je napravljen Aneks Ugovora o radovima, po kojem će ukupna vrijednost uvećanja po osnovu klizne skale iznositi cca. 5.500.000 EUR. Navedeni aneks ugovora o radovima zaključen je između Ministarstva saobraćaja i pomorstva i izvođača radova Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo.

- Po zaključenom ugovoru čiji je sastavni dio predmjer i predračun radova urađen na osnovu projekta, bilo je predviđeno da će se radovi izvoditi većinom u stijenskoj masi krečnjačkog tipa, čiji je iskop najlakši, najbrži i najjeftiniji. Međutim, prilikom izvođenja radova sastav stijena kroz koje se buši tunel pripada najlošijoj kategoriji, čija je i cijena iskopa najveća, što iziskuje i mnogo skuplje radove na primarnoj podgradi tunela. Na osnovu izvršene analize iskopa na 40% završenih iskopa utvrđenog od strane angažovanog nadzora predviđa se da će, do završetka iskopa, naknadni radovi na iskopima glavne tunelske cijevi i evakuacionog tunela iznositi cca 8.900.000 EUR - piše u dokumentaciji.

Navodi se i da su, zbog pojave velike količine vode u tunelu u proljeće 2018. godine, radovi na bušenju bili obustavljeni i rok završetka radova je pomjeren za početak novembra 2020. godine, da bi na, zahtjev izvođača radova, zbog stijenskog sastava iskopa tunela, ovaj rok bio produžen do decembra 2021. godine.

- Zbog produženja roka izvođenja radova za isti period je potrebno produžiti i ugovor sa nadzorom što će iziskivati naknadne troškove u iznosu od cca. 800.000 EUR. Rekapitulacijom potrebnih sredstava, zaključeno je da će za realizaciju projekta nedostajati oko 26 mil EUR - piše u dokumentaciji objavljenoj na sajtu Vlade Crne Gore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.