NavMenu

Izgradnja mosta preko Morače i primarnog kolektora u Podgorici po planu - Uskoro i tender za postorojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Izvor: eKapija Nedjelja, 08.11.2020. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: Ivan Bandura/unsplash)
Izgradnja pješačkog mosta i primarnog kolektora u okviru realizacije projekta izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici teku planiranom dinamikom, saopšteno je iz PG Biroa. Kako je navedeno, uskoro se očekuje i raspisivanje tendera za izgradnju samog postrojenja.

Radove ne izgradnju pješačkog mosta i kolektora obišao je gradonačelnik Ivan Vuković sa saradnicima, a tom prilikom zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović izrazio je zadovoljstvo dinamikom izgradnje djelova sistema za sakupljanje otpadnih voda i najavio uskoro raspisivanje javnog poziva za izgradnju postrojenja, odnosno glavnog segmenta cijelog projekta.

- Ovaj projekat realizujemo u četiri cjeline, od čega se tri cjeline već uveliko grade. Jedna od njih je pješački most sa pripadajućom kanalizacionom infrastrukturom vrijedan 1,9 mil EUR i koji se realizuje u skladu sa dinamičkim planom i ne bi trebalo da bude kašnjenja prilikom realizacije tog dijela projekta. Druga cjelina je primarni kolektor koji je vrijedan 6,6 mil EUR, koji se takođe realizuje u skladu sa planovima, a treći dio koji smo već ugovorili vrijedan 3,3 mil EUR je sekundarna mreža kojom omogućavamo priključenje velikog broja objekata za individualno stanovanje na kanalizacionu mrežu - saopštio je Vešović.

Kako je dodao, obaveza Glavnog grada je i skoro raspisivanje tendera za odabir izvođača radova na samom postrojenju.

- Ranije smo informisali javnost da smo raspisali pretkvalifikacioni javni poziv i da je posljedica tog poziva kvalifikovanje jedne grupe od tri konzorcijuma za narednu rundu, dakle, za glavni tender i sitno brojimo do raspisivanja javnog poziva za izgradnju i projektovanje samog postrojenja - istakao je zamjenik gradonačelnika.

On je naglasio da je, pored obimne tenderske dokumentacije, još ostalo da se reviduje idejno rješenje koje će biti sastavni dio tenderske dokumentacije i izrazio uvjerenje da će nakon raspisanog tendera u naredna tri mjeseca imati poznatog izvođača za sam uređaj, odnosno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

- Iako je ovo obiman i kompleksan projekat tu se ne zaustavljaju naši planovi za unapređenje kanalizacione mreže u glavnom gradu, već sa Kancelarijom glavnog pregovarača za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji vrijedno radimo na obezbjeđivanju dodatnih grantova, odnosno bespovratnih sredstava, kako bismo obezbijedili dalje širenje sekundarne i primarne mreže kolektora glavnog grada - zaključio je Vešović.

Jovana Vuksanović ispred kompanije Bemax koja je izvođač radova istakla je da radovi teku planiranom dinamikom, te da se nadaju da će biti završeni prije roka.

- Radovi na izgradnji pješačkog biciklističkog mosta teku planiranom dinamikom. Kao odgovorna kompanija zacrtali smo cilj da završimo radove i prije ugovorenog roka. Vrijednost radova je 1,9 mil EUR, a rok je 14 mjeseci. U toku su radovi na zavarivanju i farbanju čelične konstrukcije mosta. Tehnički gledano čelična konstrukcija je podijeljena u tri faze, na gradilištu su dopremljeni elementi za sva tri segmenta i nadamo se da će uskoro ovih dana početi i montaža odnosno njhovo podizanje u projektovani položaj ukoliko nam naravno vodostaj Morače to dozvoli. Poprečni presjek mosta čine pješačka i biciklistička staza, ukupne širine 5,6 metara - saopštila je Vuksanović.

Prema njenim riječima, primarna uloga mosta biće transfer otpadnih voda sa postojećeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda do onog koji je planiran u zoni Kombinata aluminijuma, tako da će čelične konstrukcije mosta biti i dva kolektora za otpadne vode i vodovodne cijevi.

- Montirali su čelični segmente za središnju zonu mosta, kao i za obalnu zonu, u toku je zavarivanje trećeg segmenta mosta - zaključila je Vuksanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.