NavMenu

Javni poziv za građane u okviru projekta Hiljadu plus od 16. novembra - Investitori ponudili 409 stambenih jedinca u izgradnji

Izvor: Mina Petak, 06.11.2020. 14:37
Komentari
Podeli
(Foto: Narong Jongsirikul/shutterstock.com)
Javni poziv za građane u okviru četvrte faze projekta Hiljadu plus biće objavljen 16. novembra i trajaće 15 dana, saopštio je generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Marko Čanović.

On je kazao da predaja dokumentacije bankama koje učestvuju u projektu počinje 19. novembra.

- Nakon evaluacije prijava građana, dodijeliće se vaučeri, nakon čega će građani moći da pristupe zaključenju ugovora sa prodavcima i komercijalnim bankama, čime će riješiti svoje stambeno pitanje - rekao je Čanović na konferenciji za novinare.

On je naveo da se tokom javnog poziva za banke, koji je bio otvoren od 28. avgsuta do 7. septembra, prijavilo njih pet - Crnogorska komercijalna banka (CKB), NLB, Lovćen, Erste i Podgorička.

One su ispunile sve tražene uslove i to fiksnu kamatu stopu od 2,99%, period otplate kredita do 20 godina, obradu kredita 0,3% i da nema obaveznog učešća.

Čanović je podsjetio i da je raspisan javni poziv za ponuđače stanova na koji se prijavio veći broj investitora, od kojih je 11 ispunilo uslove i ukupno ponudilo 409 stambenih jedinca u izgradnji.

- Gađevinske kompanije koje učestvuju u projektu, a koje su ponudile stambene objekte u izgradnji su Gradnja promet, Eurozox, HM, Građevinar, Zrnožit, Ventura partners, A-tim studio, Four pillars, Dadi gradnja, Trudbenik i Normal company - naveo je Čanović.

On je dodao da je po javnom pozivu ponuđeno i 15 izgrađenih stambenih objekata čija se lista nalazi na sajtu projekta, i koja će se kontinuirano ažurirati tokom realizacije projekta.

Čanović je saopštio da je javnim pozivom data mogućnost da se kroz četvrtu fazu mogu kupiti svi izgrađeni stanovi koji su dostupni na tržištu, u vlasništvu pojedinaca i kompanija, bilo da se radi o starogradnji ili novogradnji.

- Time smo doprinijeli da je, uslovno rečeno, ponuda stanova u ovoj fazi "neograničena". Ovo podrazumijeva da građani sami mogu naći stan na tržištu i isti kupiti uz prethodnu prijavu - naveo je Čanović.

Da bi izgrađeni stambeni objekat bio predmet kupovine u projektu Hiljadu plus, mora ispunjavati određene uslove, između ostalog, minimalne uslove energetske efikasnosti za zgrade koje su izgrađene prije 2013. godine i da su svi papiri u vezi stana 1/1, odnosno da nema terete i ograničenja.

- Smatramo da ova novina doprinosi znatno većoj ponudi stanova, konkurentnosti, kao i to da će građani moći da riješe stambeno pitanje u onim opštinama u kojima nema stanova u izgradnji, odnosno u kojima do sada nismo imali ponudu kroz prethodne faze - kazao je Čanović.

On je dodao da će od ponedeljka sa radom početi i Call centar.

Građani mogu pozvati broj 19915 svakog radnog dana od osam do 16 sati i dobiti sve informacije u vezi projekta.

- Bilbordi se od danas postavljaju na 15 lokacija širom Crne Gore, ukupno u deset opština. Od naredne sedmice počinje kampanja Hiljadu plus, video spotovi i radio džinglovi će se emitovati na TV i radio stanicama sa nacionalnom i lokalnom frekvencijom - naveo je Čanović.

On je podsjetio da je u prvoj fazi projekta Hiljadu plus kredit odobren za 433 porodična domaćinstva, u drugoj za 376 i u trećoj za njih 377.

- Ukupno, kroz prethodne tri faze, do sada je 1,19 hiljada porodica riješilo stambeno pitanje, odnosno preko tri hiljade građana - saopštio je Čanović.

On je rekao da su porodična domaćinstva koja imaju prioritet u projektu samohrani roditelji, odnosno staratelji, osobe sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član osoba sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

- U ovoj fazi, imajući u vidu situaciju sa pandemijom Covid-19 koja je zadesila cjelokupno društvo, kao i sav teret koji su nosili zaposleni u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru, odlučeno je da upravo oni, pored navedenih, budu prioritetni u četvrtoj fazi projekta - dodao je Čanović.

Ukupno je do sada, kroz sve tri faze, 191 prioritetna osoba riješila stambeno pitanje.

- Kroz četvrtu fazu, čija je realizacija u toku, očekujemo da će dodatnih 400 domaćinstava riješiti stambeno pitanje - naveo je Čanović.

Vaučeri se, nakon dodjele svim prioritetnim licima, dodjeljuju ciljnim grupama prema navedenim udjelima i to 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života i 30 odsto ostalim korisnicima.

- Od početka smo nastojali da iz faze u fazu poboljšamo uslove, osluškujući potrebe građana, te smo u skladu sa tim poboljšavali uslove projekta koji su išli u korist građana. Tako smo od treće faze uspjeli da obezbijedimo povoljne stambene kredite za građane bez obaveznog učešća, koje je mnogima predstavljalo nepremostivu barijeru za rješavanje stambenog pitanja - saopštio je Čanović.

On je kazao da su, od treće faze, u ponudu uveli izgrađene stanove koji su već dostupni na tržištu.

- Ove novitete smo zadržali i u četvrtoj fazi, a naročito poboljšali kada su u pitanju izgrađeni stanovi koji su dostupni svima na tržištu - zaključio je Čanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.