NavMenu

Delta Holding predao ponudu za kupovinu Sava centra - Planiraju da u renoviranje ulože 60 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 06.11.2020. 11:18
Komentari
Podeli
(Foto: M.Kambić/eKapija)
Delta Holding je danas predao ponudu za kupovinu Sava centra, na javnom tenderu koji je objavio Grad Beograd, saopštili su iz ove kompanije. Kako se dodaje u saopštenju, Delta je ponudom potvrdila spremnost da prihvati cijenu od 17,5 mil EUR i obavezna ulaganja od 50 mil EUR, koji su postavljeni kao uslov u javnom konkursu. Prema procjeni stranih konsultanata koje je angažovala Delta, investicija za renoviranje Sava centra biće veća od 60 mil EUR.

- Cijena koju je tenderom predvidio Grad Beograd izuzetno je visoka i vjerujemo da je to razlog što se tokom cijelog postupka prodaje do sada nije javio nijedan zainteresovani investitor, izuzev naše kompanije - kaže Živorad Vasić, viši potpredsjednik Delta Holdinga.

- Smatramo da mali broj kompanija može da podnese tako visok nivo investicije i da Delta jeste među njima: zbog velikog iskustva u sličnim projektima, zbog snage kompanije i zbog mogućnosti da sinergijom hotelskih i kongresnih kapaciteta ovu investiciju učini isplativom.

Ukoliko na tenderu dobije priliku za to, Delta planira kompletno renoviranje najvećeg kongresnog centra u našoj zemlji. Investicija predviđa zamjenu staklene fasade, izradu novih elektroinstalacija, kao i pogona za hlađenje i grijanje, uvođenje kompletno novih multimedijalnih instalacija.

Delta se kao potencijalni investitor obavezuje na očuvanje arhitekture objekta i njegovog spoljašnjeg izgleda, kao i na zadržavanje postojeće namjene.

- Spremni smo da rekonstrukcijom zadržimo izgled i namjenu, a da unutra stvorimo jedan novi Sava centar, koji će uključiti savremene digitalne komunikacije, restorane i kafiće, rent-a-car agencije i usluge turističkih vodiča, odnosno sve ono što gost očekuje da dobije u jednom modernom kongresnom centru. To je uslov da Beograd ponovo postane najvažnija destinacija za poslovne i kulturne događaje u ovom regionu, sa skupovima za više od 5.000 gostiju i svim koristima koje takvi događaji donose Beogradu, njegovoj privredi i stanovnicima - kaže Živorad Vasić.


Raniji pokušaji prodaje

Podsjetimo, nakon poslednje neuspjele prodaje, zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da Grad Beograd može još samo jednom da iskoristi zakonsku mogućnost za sniženje cijene od 20%, što je sada i učinjeno. Sava centar je tada na tenderu bio ponuđen za 21,9 mil EUR.

Prodaja Sava centra najavljena je u novembru prošle godine. Grad je u potragu za partnerom prvi put krenuo 2016. godine, kada je raspisan javni poziv za osnivanje zajedničkog privrednog društva.

Novi javni poziv objavljen je krajem 2017. i od partnera se očekivalo da renovira kongresnu i opštu infrastrukturu centra.

Grad i Delta su sredinom 2018. godine započeli direktne pregovore koji su bili nesupješni i ubrzo je stigla vijest da će se za Sava centar tražiti koncesionar.

Na prethodni tender oglašen u avgustu ove godine, nije pristigla nijedna ponuda.

Za kupovinu Sava centra zainteresovan je Delta Holding, pod, kako su rekli za naš portal, "ekonomski prihvatljivim uslovima".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.