NavMenu

Pixofarm aplikacija za pametne telefone broji i mjeri voće na stablu

Izvor: Agroklub Petak, 06.11.2020. 09:33
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Marius Berthelsen)
Austrijska startap kompanija Pixofarm razvila je digitalno rješenje za voćarsku industriju. Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja koristi vještačku inteligenciju za praktičnu digitalizaciju brojanja i mjerenja voća putem pametnog telefona.

Nakon što su kupci u Evropi izvijestili o svojim uspjesima, počeli su da je koriste i proizvođači u Čileu, Južnoafričkoj Republici, Australiji i na Novom Zelandu.

Ovaj jedinstveni pristup otvara novu kategoriju na području praćenja usjeva i razlikuje Pixofarm kako od tradicionalne metode brojanja i ručnog mjerenja plodova, tako i od skupljih i manje dostupnih potpuno automatizovanih rješenja na tržištu.

- Voćari očigledno traže pametne i fleksibilne pristupe na ovom području - tvrdi Farid Edrisian, izvršni direktor kompanije.

- Nema razloga da se voće i dalje broji i mjeri ručno, dok pametno rješenje pruža sve svoje prednosti odmah na proizvođačevom telefonu - dodao je.


Kako radi aplikacija?

Ova tehnologija prati rast i broj plodova kako bi voćarima pomoglo da donose ispravne odluke i efikasnije koriste svoje resurse. Uz to, nudi pouzdana predviđanja raspodjele veličine ploda po klasama i ukupnog volumena berbe nedeljama unapred. Takođe, značajno poboljšava planiranje i učinkovitost operacija, logistike, marketinga i prodaje.

Potrebno je unijeti podatke kao što su površina uzgoja, lokacija, starost voćnjaka i slično. Zatim kod pojave plodova pomoću kamere na aplikaciji fotografisati plod na koji smo prije toga zalijepili naljepnicu kao referentnu tačku za bolje mjerenje. Kasnije će aplikacija izračunati veličinu, klasu i ostale potrebne podatke. Osim toga, plodovi na drvetu mogu se brojati fotografisanjem cijelog stabla, a u tom slučaju nije potrebna referentna tačka.

Onlajn komandna ploča pojednostavljuje administraciju više proizvodnih mjesta. Kako tvrde, rješenje je 100% fleksibilno i dostupno svakom voćaru na svijetu.

- Poslednje, ali ne manje važno je isplativost ovog sistema bez ikakvih ograničenja u vremenu ili učestalosti mjerenja - zaključuje Edrisian.

Inače, ovaj je proizvod osvojio nagradu kao najbolje praktično rješenje za poljoprivredno - prehrambeni sektor na događaju Startup Europe Smart Agrifood Summit 2020.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.