NavMenu

AZK: Beskamatni krediti za energetski efikasan dom nisu državna pomoć

Izvor: Vijesti Četvrtak, 05.11.2020. 14:21
Komentari
Podeli
(Foto: create jobs 51/shutterstock.com)
Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ocijenila je da je program Ministarstva ekonomije "Energetski efikasan dom", u okviru kojeg se građanima obezbjeđuju beskamatni krediti do 10.000 eura, usklađen sa zakonom o dodjeli države pomoći.

Taj program obuhvata isporuke i ugradnje sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet, briket), koji uključuju kotlove/peći, cijevni razvod i/ili radijatore, termoizolacije na fasadi stambenog objekta, energetski efikasne fasadne stolarije, visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje/hlađenje objekata, multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekata, solarnih sistema za grijanje vode i fotonaponskih sistema uz primjenu razmjene na mjestu konekcije.

- Uzimajući u obzir da je program namijenjen građanima kako bi aplicirali za beskamatne kredite, a da se sprovođenje svih mjera predviđenih programom radi energetske efikasnosti odnosi na domaćinstva, Agencija je zaključila da korisnici beskamatnih kredita nijesu korisnici državne pomoći. To iz razloga jer se ne radi o korisnicima koji obavljaju privredne djelatnosti, što podrazumijeva aktivnosti koje obuhvataju ponudu robe ili usluga na tržištu, bez obzira na pravni status i način na koji se privredni subjekt finansira - objašnjeno je iz Agencije.

U okviru ovog programa građani će biti u prilici da apliciraju za beskamatne kredite, maksimalno do iznosa od 10 hiljada eura, sa periodom otplate do šest godina. Ministarstvo ekonomije subvencioniše troškove obrade kredita i kamate za cjelokupni period otplate kredita, sprovodi proceduru izbora banaka, partnera na programu, kao i javni poziv za izbor kvalifikovanih izvođača radova. Ministarstvo upućuje poziv svim komercijalnim bankama u Crnoj Gori da se prijave na poziv i dostave pismo zainteresovanosti.

Iz AZK su kazali da su cijenili da li su komercijalne banke i kvalifikovani izvođači radova indirektni korisnici državne pomoći te zaključili da nijesu korisnici.

- Uzimajući u obzir da Ministarstvo ekonomije sprovodi proceduru izbora banaka tako što upućuje poziv svim komercijalnim bankama da se prijave, a procedura izbora kvalifikovanih izvođača radova podrazumijeva da Ministarstvo ekonomije objavljuje javni poziv za njihov izbor i da sve kompanije zainteresovane da učestvuju dostavljaju Ministarstvu ekonomije dokumentaciju, Agencija je zaključila da se oba postupka sprovode po transparentnoj proceduri i da nema elemenata državne pomoći, odnosno da poslovne banke i kvalifikovani izvođači nijesu korisnici državne pomoći - konstatuje AZK
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.