NavMenu

Naučnici razvili algoritam koji putem mobilnog otkriva kašalj uzrokovan koronavirusom

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.11.2020. 13:35
Komentari
Podeli
(Foto: CLIPAREA l Custom media/shutterstock.com)
Čak i prije početka pandemije, istraživačke grupe već su razvijale algoritme za snimanje kašlja putem mobilnih kako bi mogli lakše precizno dijagnostikovati stanja poput upale pluća i astme.

Na sličan način, tim s Massachusetts Institute of Technology (MIT) razvijao je različite modele kako bi analizirao snimke prisilnog kašlja kako bi utvrdio može li to otkriti znakove Alzheimerove bolesti. Naime, ta se bolest ne povezuje samo sa smanjenjem pamćenja, već i s nervno-mišićnom degradacijom poput oslabljenih glasnica.

Sada su američki naučnici iskoristili dosadašnje pronalaske i razvili su algoritam utemeljen na vještačkoj inteligenciji koji omogućuje prepoznavanje kašlja prouzrokovanog koronavirusom.

U aprilu je tim krenuo prikupljati što više snimaka kašlja, uključujući one pacijenata s COVID-19. Osnovali su veb mjesto na kojem ljudi mogu objaviti snimku svog kašlja, snimljenu putem mobilnog ili drugog uređaja. Učesnici također ispunjavaju anketu o simptomima s kojima se suočavaju, bez obzira imaju li COVID-19. Također mogu navesti podatke poput svog spola, mjesta gdje žive i materinjeg jezika, prenosi tip.ba.

Dosad su prikupili više od 70.000 snimaka, a od toga je 2.500 učesnika ranije već imalo dijagnostikovan COVID-19. Testiranja provedena na osobama s već dijagnostikovanom infekcijom koronavirusom su pokazala kako algoritam ima tačnost od 98,5%, dok je kod osoba koje nemaju koronavirus tačnost iznosila 100%.

Ljudsko uvo ne može prepoznati zvuk kašlja kod asimptomatskih slučajeva oboljenja od koronavirusa pa se istraživači slažu kako bi ovakvi alati u budućnosti mogli pomoći da pandemije postanu stvar prošlosti, piše MIT News.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.