NavMenu

Renomirani francuski arhitekta projektovao podzemni hotel u pustinji Saudijske Arabije (VIDEO)

Izvor: Gradnja.rs Četvrtak, 05.11.2020. 08:46
Komentari
Podeli
(Foto: Keith Hardy/Unsplash)
Renomirani francuski arhitekta Žan Nuvel (Jean Nouvel) poznat po zdanjima kao što su kula Agbar u Barseloni, Pustinjske ruže u Dohi ili Luvr u Abu Dabiju, nedavno je predstavio novi impozantan projekat.

Ovog puta riječ je o podzemnom hotelu nazvanom Sharaan koji bi trebalo da se gradi u pustinji Al-Ulal nedaleko od oblasti Madain Salih koja je zaštićena kao dio UNESCO svjetske baštine. Hotel uklesan u pješčarsko brdo gradiće se 80 metara duboko pod zemljom.

Prema riječima arhitekte, inspiracija za ovaj hotel u pećini došla je od obližnjeg zaštićenog drevnog grada Nabataean, koji je u periodu između četvrtog i drugog vijeka prije nove ere bio usječen u pješčar, piše portal Gradnja.rs.

- Al-Ula je muzej. Svako udubljenje i ispupčenje, svako zrno pijeska i stjenoviti obrisi, svako geološko i arheološko nalazište zaslužuju svu pažnju i detaljno proučavanje. Od vitalnog je značaja da zadržimo svu njenu prepoznatljlivost i atraktivnost, koja uglavnom počiva na njenom udaljenom i mjestimično arhaičnom karakteru - rekao je Žan Nuvel za Dezeen.

Ulaz u hotel će biti organizovan preko kružnog dvorišta koje će biti urezano u padinu pješčarskog brda. Ova ulazna partija biće oslobođena viška dekoracije i ulivaće strahopoštovanje ka surovoj prirodi. Ulaz u sam hotel biće poluukopan sa tavanicom koja djelimično propušta svjetlost kreirajući u enterijeru zanimljivu igru sjenki. Iz ove ulazne zone, niz soba će biti organizovan oko centralnog liftovskog okna visokog 80 metara.

Prema predstavljenom projektu hotel Sharaan će imati 40 soba i tri vile za odmor koje će biti usječene u teren, a svaki apartman će imati balkon sa kog se pruža pogled na okruženje. Svaki apartman će imati zidove od pješčara kako bi gosti tokom boravka imali u vidu da se nalaze nedaleko od pomenutog drevnog grada Nabataean.


- Naš projekat nema namjeru da ugrozi ono što su čovječanstvo i vrijeme gradili godinama. Naš projekat slavi duh naroda Nabatean bez ikakvog karikiranja - istakao je Nuvel.

Naime, projekat Sharaan je dio plana osmišljenog od strane Kraljevske komisije za oblast Al-Ulal, u cilju podsticanja turizma u tom istorijom bogatom području. Nuvel se nada da će ovaj moderni hotel proslaviti nasljeđe tog područja i ističe da Al-Ulal zaslužuje da stekne određeni stepen modernosti ali tako da poštuje istorijsko nasljeđe.

Kako će izgledati hotel možete pogledati OVDJE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.