NavMenu

Projekat restauracije Vijećnice i hotela Kajzer vrijedan skoro milion maraka - Dvorište prilagođeno organizovanju izložbi na otvorenom

Izvor: eKapija Srijeda, 04.11.2020. 10:11
Komentari
Podeli
(Foto: Turisticka organizacija Gradiška)
Projekat restauracije i adaptacije zgrade Vijećnice i hotela Кajzer u Gradišci, vrijedan oko 900.000 KM, predviđa vraćanje prvobitnog izgleda pomenutih objekata i prilagođevanje namjene prostorija za Zavičajni muzej.

Glavni projekat konstruktivne sanacije, restauracije i adaptacije je radila banjalučka firma Getris uz saglasnost Кomisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS.

Kako se navodi u projektom rješenju, osnovna namjena objekta je Zavičajni muzej. Osim izložbene postavke u objektu planira se i ostvarenje funkcije i u prostoru javnog karaktera, odnosno dvorištu, u vidu izložbi na otvorenom.

- Кada govorimo o prostoru namijenjenom muzeju, onda imamo na umu veoma široku skalu različitih oblika izložbi, od stalne postavke do promotivnih ili komercijalnih događaja. Predviđeno rješenje je fleksibilno i omogućava održavanje pratećih konferencija i sl. Predviđen je prostor visokog potencijala, infrastrukturno opremljen tako da je moguće uspostaviti različite konfiguracije muzejske postavke, te upotrijebiti različite nivoe ambijentalnosti. Prostor je projektovan tako da osnovna postavka omogućuje klasičnu izložbenu postavku, ali je ostavljena mogućnost promjene postavki zavisno od tema izložbi - dodaje se.

U nivou prizemlja objekta predviđen je ulazni hol, portirnica, suvenirnica i prodajna galerija, izložbeni prostor za gostujuće izložbe i radionice, kancelarije, depo, toalet, ostava i čajna kuhinja.

Drvene grede međuspratne konstrukcije zgrade Vijećnice, 2017. (Foto: Zavičajni muzej Gradiška)Drvene grede međuspratne konstrukcije zgrade Vijećnice, 2017.
- Izložbeni prostor se može fleksibilno pregrađivati tako da je moguće istovremeno koristiti nezavisno prostor za dvije izložbene postavke ili istovremeno u jednom segmentu kao konferencijski, a u drugom kao izložbeni. U ovoj fazi predviđa se da se prostor prizemlja koristi i kao administrativni prostor, sa mogućnošću da bude poseban istaživačko-izložbeni prostor, namijenjen prije svega da se ispuni i edukativna uloga koju savremeni muzejski prostori imaju. U tom smislu projektovani su prostorni moduli, instalaciono tako opremljeni da mogu biti korišćeni kao administrativni, edukativni ili izložbeni prostori - navodi se u rješenju.

U nivou sprata se predviđaju kancelarije uprave i kustosa, pet prostorija predviđeno je za stalne postavke - arheologija, istorija, etnologija, prirodnjačko odjeljenje i likovna postavka, zatim ostava i sanitarni blok za zaposlene.

- Priručne radionice nisu predviđene u sklopu objekta, a prostori za skladištenje i sl. prateće sadržaje omogućavaju nesmetano funkcionisanje objekta. Prostor je projektovan tako da je dostupan licima sa ograničenim mogućnostima kretanja. Naime, postojeće vanjsko ulazno stepenište je preprojektovano na način da je dodata rampa radi nesmetanog pristupa licima sa posebnim potrebama. Takođe, na unutrašnjem stepeništu se dodaje platforma za iste potrebe. Svi prostori i u prizemlju i na spratu su opremljeni i dimenzionirani tako da ih mogu koristiti i osobe sa posebnim potrebama. Pristup komunalnih, interventnih i vozila za dostavu izložbi moguć je preko kolske saobraćajnice.

Istorijat objekta

Zgrada Vijećnice u Gradišci je izgrađena krajem XIX, a dograđena je početkom XX vijeka, vjerovatno 1907. što se može pretpostaviti na osnovu nacrta koji se nalaze u Arhivu RS u Banjaluci. Hotel Кajzer je izgrađen krajem XIX ili u prvoj deceniji XX vijeka. Nije poznato ko su autori projekata, niti izvođači radova.

Unutrašnje stepenište u Vijećnici, zadržana orginalna ograda od kovanog gvožđa (Foto: Zavičajni muzej Gradiška)Unutrašnje stepenište u Vijećnici, zadržana orginalna ograda od kovanog gvožđa


- Zgrada Vijećnice locirana je na obali Save, južna ulazna fasada je orijentisana prema parku, a podužna prema Ulici Mladena Stojanovića. Objektom se završava ulični niz, a uz Vijećnicu se nalazi zgrada hotela Кajzer. Vijećnica je prvobitno projektovana kao simetrični objekat, približno trapezaste osnove, a naknadno je dograđeno jugoistočno krilo orijentisano na ulicu. Hotel Кajzer izgrađen je poslije Vijećnice, što se može zaključiti na osnovu starih fotografija. Od vremena nastanka do danas cjelina ja transformisana na način da su, nakon Drugog svjetskog rata, objekti spojeni u jednu cjelinu dogradnjom aneksa, a naknadno je sa južne, ulične, fasade dograđeno vanjsko stepenište koje vodi na sprat aneksa. Prvobitno je između dva objekta bio, na uličnoj strani, niski zid sa kapijom koji je zatvarao prolaz prema dvorištu, odnosno rijeci Savi. Dok je zgrada Vijećnice u velikoj mjeri zadržala prvobitni izgled, zgrada hotela Кajzer je bitno izmijenjena - stoji u projektnom rješenju.

Dodaje se da se trenutno stanje objekta može okarakterisati kao loše.

- Što se tiče oštećenja na Vijećnici, nisu evidentna značajna oštećenja nosivih zidova koja se manifestuju kroz vertikalne i dijagonalne pukotine, pojedine grede međuspratne konstrukcije su pomjerene iz ležišta ili natrule. Na krovnom pokrivaču uočljivo je odvajanje između pojedinih tabli lima, zatim odvajanje fasadnog maltera na više mjesta. Prisutna je i pojava vlage u donjim zonama fasadnih zidova i u pojedinim unutrašnjim zidovima. Postoje i oštećenja unutrašnjeg stepeništa...

Dodaje se i to da je na hotelu Кajzer vremenom uklonjena fasadna plastika sa objekta, promijenjen autentičan izgled krova, zatim zazidani prozorski otvori prizemlja, kao i da su pojedine grede međuspratne konstrukcije pomjerene iz ležišta ili natrule...

- Osnovni arhitektonski koncept određen je zahtjevom da se u što većoj mjeri zadrži postojeći izgled zgrade Vijećnice. Sve intervencije vršene su samo u cilju podizanja građevinskog i infrastrukturnog stanja objekta. Fasada objekta se zadržava uz neophodne intervencije - restauraciju fasada. Stakla na svim spoljnim otvorima su niskoemisiona sa odgovarajućim termičkim karakteristikama za ovaj tip objekta. Na javnom prostoru oko objekta, kao i na samom objektu, nije dozvoljeno postavljanje reklamnih tijela bez predhodne saglasnosti nadležnog Odjeljenja i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS - stoji u glavnom projektu.

Graditeljska cjelina – Vijećnica i hotel Кajzer u Gradišci proglašeni su Odlukom Кomisije za očuvanje nacionalnih spomenika nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2014.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.