NavMenu

Himalaji spremni za avanturiste - Nepal otvorio granice za strance

Izvor: Glas Srpske Utorak, 03.11.2020. 15:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavel Ilyukhin/shutterstock.com)Ilustracija
Avanturisti i planinari koji žele da osvoje neki od vrhova na Himalajima ponovo mogu da krenu put Nepala, prvi put u posljednjih sedam mjeseci, jer su vlasti odlučile da otvore granice za strane posjetioce.

Planinski turizam je glavni izvor prihoda u Nepalu i zatvaranja koja su uslijedila nakon proglašenja pandemije ostavila su bez posla oko 800 hiljada ljudi.

Otvaranje se za sada odnosi samo na planinare koji žele da se penju na neki od poznatih himalajskih vrhova.

U Nepalu se nalazi 8 od 14 najviših planinskih vrhova na svijetu, uključujući i najviši Mont Everest (8.848 metara n.v.).

Umjesto vize, svi koji žele da putuju u Nepal moraće prethodno da dobiju odobrenje, daju na uvid detaljan plan svog kretanja, iznajme opremu od lokalnih firmi i obezbijede osiguranje koje pokriva i kovid-19, preneo je AP.

Prije puta dužni su da se testiraju na kovid-19, po dolasku u Nepal da ostanu sedam dana izolovani u hotelu u Katmanduu, a potom da se ponovo testiraju prije nego što im se izda dozvola da krenu put Himalaja.

- Nastojimo da oživimo turizam koji je ozbiljno pogođen pandemijom, ali istgovremeno nismo spremni da riskiramo - ukazao je generalni direktor nepalskog sekretarijata za turizam Rudra Sing Tamang.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.