NavMenu

Miloš Vujinić, direktor Turističke organizacije Gradiška - Imamo u ponudi nekoliko lokacija za gradnju hotela

Izvor: eKapija Utorak, 03.11.2020. 08:54
Komentari
Podeli
Miloš Vujinić (Foto: Turisticka organizacija Gradiška)Miloš Vujinić
Nedostatak smještajnih kapaciteta predstavlja problem u kvalitetnoj turističkoj ponudi Gradiške. Upravo zbog toga se insistira na traženju investitora za hotel, a Gradska uprava je odredila nekoliko lokacija za potencijalne investitore, rekao je u itervjuu za eKapiju direktor Turističke organizacije Gradiške Miloš Vujinić.

Vujinić nam objašnjava i koji su najveći turistički aduti ovog kraja, na koji način ih promovišu i koje su im naredne aktivnosti u razvoju turizma Gradiške.

eKapija: Prema vašim iskustvima, kakvi su utisci onih koji prvi put dođu u Gradišku? Šta obično ističu kao najjače impresije?

- Prema našim iskustvima, ali i iskustvima lokalnih ugostitelja i pružaoca smještaja, utisci onih koji dođu u Gradišku su veoma pozitivni. Razlog tome je upravo gostoljubivost naših domaćina kao i bogata gastroponuda. Takođe, pozitivne utiske pruža i ta "mirnoća" koju daje blizina rijeke Save kao i sama šetnica koju mi popularno zovemo Savski kej, a koja je vezana uz gradski park.

eKapija: Koliko smještajnih kapaciteta sada ima Gradiška? Da li je u planu izgradnja novih?

- Gradiška trenutno raspolaže sa oko 240 ležajeva u smještajnim objektima kao što su moteli, hosteli, apartmani i kuće za odmor. Međutim ono što je bitno napomenuti je nedostatak hotelskog smještaja i smještajnih kapacitetu u gradu. Upravo zbog toga je Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom pokrenula inicijativu i odredila nekoliko lokacija za potencijalne investitore koji bi gradili hotel.

eKapija: U toku je izrada turističke signalizacije, koja će se odvijati u nekoliko faza. Dokumentacija je završena. Koji je sljedeći korak?

- Projektna dokumentacija za postavljanje turističke signalizacije je završena, a postavljanje turističke signalizacije na lokacijama ćemo raditi u vise faza u skladu sa mogućnostima. Prva faza je u završetku, a obuhvata 12 lokacija gradske zone. Cijeli projekat obuhvata 50 lokacija na području Gradiške. Sredstva obezbijeđujemo kroz vlastiti budžet, projekte Ministarstva trgovine i turizma kao i kroz Adrion projekat prekogranične saradnje - Adriatic Landscape Interpretation Network - ADRILINK. Turistička signalizacija je bitna za obilježavanje važnih lokacija, ali i daje taj osjećaj turističkog mjesta svakom posjetiocu.

eKapija: Agroturizam je u posljednje vrijeme sve popularniji, a Gradiška ima veliki potencijal za njegov razvoj. Jedan od projekata na kom trenutno radite je Kuća Lijevča i Potkozarja. Objasnite nam o čemu je tačno riječ.

- Gradiška je poljoprivredni kraj, a agroturizam je nešto što postaje veoma popularno na zahtjevnom tržištu. Upravo zbog toga, a vođeni dobrim iskustvima Krajiške i Hercegovačke kuće, ušli smo u projekat Kuća Lijevča i Potkozarja. Cilj nam je da na jednom mjestu imamo šaroliku ponudu proizvoda naših proizvođača prehrambenih proizvoda kao i proizvođača suvenira. Vidjeli ste koliko puta, kada negdje putujemo, želimo da poklonimo nešto "naše" tj. sa ovih područja. Sada bi sve te poklone trebali imati na jednom mjestu. Ono što je bitno, a upravo zbog toga što smo mi i pogranično mjesto želja nam je da Kuća Lijevča i Potkozarja postane turistička info tačka za cijelu regiju.

Rijeka Sava Gradiška (Foto: Turisticka organizacija Gradiška)Rijeka Sava Gradiška
eKapija: I rijeka Sava je veliki adut koji, rekli bismo, nije dovoljno iskorišćen. Da li su u planu neki projekti za razvoj turizma na ovoj rijeci?

- Rijeka Sava je naš veliki adut koji je neiskorišćen. Problem u tom vidimo i u zakonskoj regulativi zato što je ona rijeka koja graniči između dvije države i dozvole se rješavaju na nivou države. U planskim dokumentima predviđena je izgradnja pristaništa na Savi, a naša želja je da uz to dobijemo i javno kupalište. Ove godine smo aplicirali Ministarstvu trgovine i turizma sa temom koja se tiče savskog čamca. Savski čamac je tu bio nadaleko poznat kao prevozno sredstvo. Želja nam je da ga vratimo iz zaborava i da plovidba savskim čamcem bude jedna od turističkih ponuda Gradiške.

eKapija: Koliko je razvijena avanturistička ponuda - obilasci planina, pećina, biciklizam?

- Kada govorimo o avanturističkoj ponudi u saradnji sa Planinarskim društvom Patrija iz Gradiške i Šumskim gazdinstvom Gradiška počeli smo da implementiramo i ovaj vid turističke ponude. Radimo na markiranju i obilježavanju planinarskih staza u Potkozarju i u narednom periodu postavljanju info tabli. Značajno je i otvaranje novog puta koji spaja Gradišku preko Podgradaca sa Kozarom. Upravo zbog toga moramo da radimo na novim sadržajima u turističkoj ponudi. Na području Potkozarja se nalaze i dvije pećine: Bukovačka i Trnovačka koje su ujedno i staništa slijepih miševa. Upravo radimo na izradi elaborata kako bi Trnovačku pećinu zaštitili kao spomenik prirode i uvrstili je u turističku ponudu.

eKapija: Ko su najčešći turisti u Gradišci? Odakle sve dolaze vaši gosti?

- Gradiška je tranzitno mjesto, a uskoro dobija i drugi granični prelaz. Gosti su nam većinom iz Hrvatske i Slovenije. Jedan od razloga dolaska je i kupovina, zbog toga što Gradiška postaje veliko trgovačko mjesto sa tendencijom otvaranja velikih tržnih centara.

eKapija: Imate li saradnju sa susjednim opštinama i gradovima kako bi se postigla zajednička turistička ponuda?

- Sarađujemo sa susjednim opštinama i gradovima naročito kroz različite projekte, međutim ta saradnja mogla bi biti još bolja. Svi gradovi i opštine gravitiraju prema nacionalnom parku Kozari tako da bi upravo Kozara trebalo da bude spona u zajedničkoj turističkoj ponudi. Takođe je potrebno raditi na dodatnim sadržajima na Kozari koji bi svima nama značili i još više povećali interesovanje turista.

eKapija: U kom pravcu bi voljeli da se razvija dalje turistička ponuda Gradiške? Šta je cilj grada?

- Želja nam je da još više razvijamo turističku ponudu Gradiške. Geostrateški položaj grada je veoma dobar. U planu nam je razvoj avanturističkog turizma, insistiranje na ulaganje u rijeku Savu. Sportska dvorana Arena nam se završava tako da je i sportski turizam nešto o čemu bi trebalo razmišljati. Međutim, najveći problem Gradiške je, da još jednom ponovim, nedostatak smještajnih kapaciteta koji predstavljaju najveći problem u kvalitetnoj turističkoj ponudi. Upravo zbog toga se insistira na traženju investitora za hotel.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.