NavMenu

Miris novih kola postaje prošlost

Izvor: Radio 021 Ponedjeljak, 02.11.2020. 14:25
Komentari
Podeli
(Foto: F8 studio/shutterstock.com)
Miris automobila je jedan od faktora koji itekako utiču na kupovinu novog automobila, a kod većine nosi pozitivan predznak.

Taj karakteristični miris je toliko omiljen među vozačima da je moguće kupiti mirisna sredstva s tom notom, a u nekim zemljama se čak prodaje miris "Eau de new car". Međutim, tom mirisu koji itekako volimo kod novog auta je izgleda odzvonilo.

Kako piše britanski Autocar, sve strožija zakonska regulativa koči dalju primjenu isparljivih materija koje čine miris novog automobila. U automobilu ih nalazimo osam, a to su redom acetaldehid, akrolein, benzen, etilbenzen, formaldehid, stiren, toluen i ksilen.

Kod pojedinih osoba moguće su i alergijske reakcije poput iritacije očiju, kratkoće daha i šmrcanja. A teško je riješiti se tog mirisa jer svakim izlaskom sunčevih zraka dolazi do isparavanja ovih aromatskih spojeva iz materijala u automobilu.

- Miris ne isparava i ne nestaje. On će ispariti u kabinu i uveče kad zahladi apsorbovaće ga površine. Sljedeće jutro kad otopli opet će isparavati i imaćete mješavinu isparenja u prostoru kabine - objašnjava Nik Molden iz kompanije Emissions analytics.

Najčešće pojave alergijske reakcije zabilježene su u Aziji, a posebno u Južnoj Koreji gdje ovu pojavu zovu sindrom automobilske mučnine. Test je sproveden na 800 kupaca novih automobila, a pokazalo se da je njih 51,5% imalo neki simptom. Zbog toga su upravo u Koreji odlučili da zakonom regulišu korišćenje isparljivih materija, a istim putem ide i Japan, Rusija i Kina.


Među prvima je reagovao Ford koji je patentirao postupak za uklanjanje mirisa novog automobila. Naime, u Kini svaki deseti kupac ne voli taj miris, pokazalo je istraživanje inicijalnog kvaliteta koju je sproveo J.D. Power. Prema svemu sudeći, već će se od sljedeće godine strože pratiti emisije pojedinih štetnih materija iz materijala koji se koriste u enterijeru vozila.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.