NavMenu

BiH ima 2,67 mlrd KM neangažovanih kredita

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 02.11.2020. 14:19
Komentari
Podeli
(Foto: JasaStyle/shutterstock)
BiH trenutno ima 2,67 mlrd KM neangažovanih kredita ugovorenih kod međunarodnih kreditora, podaci su Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

Neki od kredita su odobreni, a neiskorišteni su i "na čekanju" godinama, dok ima i onih koji su fazi realizacije, ali još nisu u potpunosti iskorišteni, piše sarajevski Dnevni avaz, a prenose Nezavisne.

Prema informacijama Ministarstva finansija i trezora koje prenosi ovaj list, BiH je angažovala samo 855,66 mil KM za šest mjeseci ove godine, od čega većinu, 76,04%, čine sredstva MMF-a – kredit brze pomoći od 330 mil EUR koji je odobren u maju.

Od ostalih povučenih sredstava 5,6% odnosi se na kredite Evropske investicione banke, 5,49% na Investicioni okvir za Balkan, 4,85% na Evropsku banku za obnovu i razvoj, a na ostale kreditore otpada 8,02%.


Neangažovano je više od 659 mil KM Evropske investicione banke, 764 mil KM MMF-a, 258 mil KM Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj, te 389 mil KM Evropske banke za obnovu i razvoj.

Na odobrena, a neangažovana sredstva BiH plaća kamate.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.